Медия без
политическа реклама

Фалитът на "Астрал Холидейз" може да завлече транспортни фирми

За 2018 г. приходите на компанията са били 31.2 млн. лв., а чистата печалба - 230 хил. лева

Снимка: БГНЕС

Обявената процедура за несъстоятелност на един от най-големите туроператори - "Астрал Холидейз", ще предизвика поредно сътресение в българския туристически бранш след кризата от фалита на "Томас Кук". Именно "Астрал" бе представител на "Томас Кук" в България.

В същото време се оказва, че туроператорът има неразплатени задължения към свои доставчици - основно хотели и транспортни фирми. Това съобщи за в."Сега" Румен Драганов от Института за оценки и анализи в туризма. "Точната сума на задълженията не е ясна, но определени хотели няма да си получат парите. Точно колко дължат, могат да го кажат самите те, ликвидаторите или синдиците, когато влязат в дружеството. Ясно е, че положението не е цветущо", заяви Драганов. Според БНТ само на транспортни фирми в Слънчев бряг "Астрал" дължи 400 000 лев

Туроператорът не отговори на въпросите на в. "Сега" има ли други задължения освен покритите от застрахователя, в какъв размер са те и кога партньорите му ще получат дължимите суми. Информация по темата не бе получена и от Министерството на туризма, което ден по-рано определи ситуацията като "много динамична".

Румен Драганов припомни, че след фалита на "Томас Кук" преди две седмици българският му партньор - "Астрал", е предложил да приберат изоставените туристи за своя сметка по домовете им. "Най-вероятно това са сторили фирми, на които сега те също дължат пари", допусна той. На сходно мнение е и шефката на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции Даниела Стоева.

Невъзможността на туроператора да се разплати с партньорите си може да доведе до нови фалити, тъй като част от хотелите в момента чакат пари и от фалиралия "Томас Кук". Британците дължат на български хотели около 35 млн. лв., изчисли Драганов според последните известни му данни. Той обаче не можа да каже с кои фирми работи в България спрелият дейността си "Астрал Холидейз". При фалита на партньора му - "Томас Кук", преди две седмици стана ясно, че британците са работили с 58 хотела у нас. Непотвърдени оценки бяха, че хотелите ще загубят поне 100 млн. лева. Ако се съди по информацията на Румен Драганов, вероятно първоначално обявеното число е надценено.

Твърденията за задължения на "Астрал" към партньори са в противоречие с тезата на изпълнителния директор на туроператора Христо Гълбачев, който в понеделник обяви, че са платени "всички полети, хотели и трансфери. За всички туристи зад граница, "Астрал Холидейз" е изпълнила ангажиментите си, няма да има клиенти, които да останат необслужени". На специалната спешна пресконференция с участието на министъра на туризма Николина Ангелкова и Николай Генчев, изпълнителен директор на застрахователя "Уника", обаче се говореше единствено за около 250 клиенти на "Астрал", които вече са на път или им предстои пътуване в рамките на ден-два.

По данни на в. "Капитал" за 2018 г. приходите на компанията са били 31.2 млн. лв., а чистата печалба - 230 хил. лева. Това е спад спрямо предходните 2016 и 2017 г., когато "Астрал Холидейз" имаше обороти от съответно 35.4 млн. лв. и 36.7 млн. лв. и също е завършил на печалба. Отделно от това обаче "Астрал Холидейз" бе активна и в организацията на почивки на българи в чужбина, като тя е сред малкото компании на пазара, които имат собствени чартърни програми.

От "Астрал" не казаха какво е довело до фалита, но се позоваха на ефекта на доминото след банкрута на "Томас Кук". Според зам.-министъра на туризма Ирена Георгиева обаче министерството е получило уверение от "Астрал", че задълженията им към хотелиери и доставчици са платени. "В момента бедстващи туристи в чужбина, а и в България няма", увери тя пред Нова тв във вторник.

Дружеството има сключена застраховка за 700 000 лв. с "Уника", която ще покрие претенциите на клиентите. Не така обаче стои въпросът с евентуални претенции на партньорите на туроператора като различни хотели, транспортни фирми и др., които към момента са в режим на изчакване.

 

ПРИЕМ

Започна приемането на претенции на пострадалите клиенти на фалиралия туроператор, съобщиха от застрахователя "Уника". Претенциите могат да се подават в офиса на застрахователя, онлайн на сайта на компанията или на денонощния телефон 0700 11 50. Изисква се единствено попълване на уведомление за настъпила вреда без нужните допълнителни документи. Срокът за обработка на документите е 15 работни дни, като спешно ще се разглеждат претенции на клиенти, на които им предстоят пътувания до края на седмицата.

 

СПАД

С 20% са се стопили туристите по Южното Черноморие през септември в сравнение със същия месец на миналата година, показват данни на регионалната туристическа камара. При германците и руснаците спадът е огромен - съответно 80% и 16.5%.  Най-големият срив обаче е при французите, които са намалели с цели 275% - едва 565 души са почивали на родното море в първия есенен месец.

Още по темата