Quantcast
Прилича на преврат: Борисов вече нищо не може да направи | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Прилича на преврат: Борисов вече нищо не може да направи

Борисов кара джип из нивите, защото вече не кара влака на държавата. Други го карат
20 374
 БГНЕС
Евгений Дайнов
"Ако се остави прокуратурата да бъде превръщана в арбитраж, защото сега политиците какво правим: всеки тича и хвърля един сигнал в прокуратурата и вика: „сезирана е прокуратурата, чакаме прокуратурата да реши”. Всички партии това правят. Чакаме тя да ни е арбитър. Хубаво де, но когато арбитърът стане толкова важен, че да може и да решава мачове…”.

Актуално публично прозрение на Бойко Борисов за ролята на прокуратурата като политически арбитър. Той все още няма кураж или никога няма да го добие, за да съобщи ясно, че прокуратурата не може да е арбитър - нито в политиката, нито в съдебния процес, но българската доби тази уродлива форма именно по време на управлението на Борисов.

****

Според Карл Попър демокрацията е скучна и досадна работа, но има едно безспорно предимство: властта минава от едни ръце в други без насилие. Можем да продължим това съждение в съвременните условия: всяко засилване на демокрацията смалява ролята на силата в структурирането на властта. И обратното: всяко отслабване на демокрацията укрепва ролята на силата в структурирането на властта.

Не, силата вече не е в Борисов

Именно с тази закономерност се сблъска в последните месеци премиерът Бойко Борисов. След като години наред оставяше впечатлението, че работи за отслабване на демокрацията, накрая всичко опря до силата. И се оказа, че силата не е в него.

Борисов кара джип из нивите, защото вече не кара влака на държавата. Други го карат, след като успяха да изземат властта от Борисов. Проведоха един вид държавен преврат - изместиха властта от онзи, за когото народът все пак е гласувал, към хора, за които народът не е гласувал. С избирането на Гешев за главен прокурор този преврат просто ще бъде официализиран. Ще стане ясно в чии ръце е властта, защото оттам насетне именно той, а не премиерът, ще издава разпореждания на държавните институции.

Че Борисов вече не е силата в държавата - това стана ясно отдавна. И е изобилно коментирано. Вече година и половина наблюдаваме как премиерът издава някакво разпореждане, което обаче не се изпълнява. И той просто отстъпва. Подкарва джипа из нивите в търсене на колхознички, с които да се снима.

 

Три примера

Последните примери са достатъчно красноречиви. Избухва Борисов, че в БНР едни главанаци саботират правителството и затова трябва да си ходят. Главанаците обаче правят точно обратното: контраатакуват. В какви ситуации главанаците постъпват така? Ами в такива, при които знаят къде е реалната сила. В случая реалната сила не е в Борисов, а в онези, които са се обаждали за свалянето на Силвия Великова и за изключването на сигнала. И така Борисов млъква по въпроса за радиото.

Казва Борисов, че е дал 50 милиона за медицинските сестри, а сетне увеличава сумата на 86 милиона. Неговият подчинен обаче, министърът на здравеопазването, отсича: Не били 86 милиона, а 6. И освен това вече били похарчени. Борисов мълчи.

Мълчи и по сагата с предсрочно освободения Полфрийман. А знае много добре (все пак в качеството си на премиер обикаля света), че задържането му представлява грубо нарушение на всички закони, включително и международни. А освен това може да доведе до тежки разправии с Австралия. Но Борисов мълчи за това „отвличане" на чужд гражданин. Както преди време мълчеше за отвличането на кораб на чужда държава.

Силно впечатление прави рязко нарасналата степен на наглост на различните държавни началници, които вече не смятат за необходимо да се подчиняват на премиера. Сякаш се състезават кой да разяри по-големи групи граждани. Цацаров: Проверихме и не знаем кой спря сигнала на „Хоризонт". Шефът на БНР: Великова не е сваляна от ефир. И голяма работа, че спрял сигналът на радиото. Здравният министър: Не са 86 милиона, а 6. И не са за вас.

В една демокрация подобно поведение е необяснимо. Защото управляващите все пак се нуждаят от подкрепата на обществото - и се състезават за нея. Когато обаче демокрация няма и всичко вече се решава със сила, състезанието е друго: кой да изглежда най-силен сред силните. В случая: който днес разяри най-голямо количество граждани, но успее да остане на поста си, той ще вземе голямата власт утре, когато силните се съберат да си я поделят.

Кой?

Години наред на Борисов му беше обяснявано: градиш инфраструктурата на диктатура, но няма ти да си диктаторът. Ще те измамят и други ще яхнат тази инфраструктура. Но Борисов не слушаше и не вярваше. Базисното политическо невежество се оказа по-силно от елементарния инстинкт за самосъхранение.

Въпросът е: кой е този, който в момента взима властта от Борисов? По метода на аналогиите това най-вероятно е ДПС. По времето на Орешарски тази партия вече проведе подобна операция - да превземе властта отвътре, а нейни агитатори да обикалят София с посланието: „От тук нататък това е правителство само на ДПС”. Знаем, че от ДПС са се обаждали в БНР за свалянето на Великова от ефир. Знаем, че Гешев е кандидатура не на Борисов, а на кръговете около ДПС. И знаем, че ДПС трупа финансов ресурс чрез Българската банка за развитие.

Кой друг? Тъй като ДПС има важна роля в службите за сигурност и в прокуратурата (и в две министерства, но в случая те не ни интересуват), значи и тези структури попадат в кюпа на превратаджиите. А също така знаем, че тези структури са обвързани с Кремъл - прокурорите дори не крият редовните си посещения за „обучение” в Москва.

Близката цел на преврата е очевидно (очевидно за тези, които са чели Аристотел) олигархията да управлява без оглед на резултатите от каквито и да било избори. Както и без оглед на каквито и да било закони. Далечната цел: откъсване на България от съюзите на западния свят и превръщането ѝ в руски коридор, свързващ Москва с нейните съюзници в Белград и Будапеща. Тоест отцепване на Балканите от Европа.

Голата сила

За да се случи всичко това, задължително трябва да се стигне до положение, при което голата, неограничавана от никакви закони сила да се превърне в единствения начин на управление. Несъгласните да са в затворите. Неудобните фирми и организации да са „заличени”. Най-устатите индивиди да бъдат запознати със съответните дози новичок или полоний. На всеки протест да има хайки, а улиците периодично да бъдат запълвани с татуирани мъже, събрани от фитнес мазетата на Перник, "Люлин" и "Дружба". Това не мина в Черна гора. Не мина и в Македония. Да видим дали ще мине тук.

Но при всички положения спрете да пишете, колеги, че Борисов трябвало да направи нещо. Борисов вече нищо не може да направи. Защото му се подчинява единствено джипът, с който обикаля из нивите. Само гражданите могат да направят нещо.

-------

Цитатът в началото е добавен от "Сега"

35

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Съд наложи запор върху основни фирми на Бобокови

19.01.2021

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

3566 11
Караянчева директно обвини Радев, че води кампания срещу ГЕРБ

12.01.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

21621 200
Пеевски стана оръжие във войната между Радев и Борисов

13.01.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

4973 49

Коментари

Страници

Минал оттук

Прилича, но от далеч Както го написа Борхес. Муха прилича на слон гледана  отдалеч

. Сложна е машината на властта тук - включва ресурсите, които не са тук или изобщо, които ги няма. Вярно е че днес ББ по-скоро присъства, но не участва. Изчаква. Смята , че ресурсите му ще се определят по край изборите . В партията, не в обществото.  Но май усеща, че тази несигурност вече се отеква и извън партията.  В МВРо-то най-вече

Krasimir Chenov

Ресурсите ще определят развитието на събитията през следващата година. Още през 2018 имаше сигнали , че България ще преразглежда геополитическата си ориентация. Тази година за това вече открито се говори. Председателят на сдружение "Русофили" заяви , че целта на сдружението е да работи за преориентирането на България от Европейския съюз към Русия. Действията на тази и други организации и партии с русофилски настроения ще се засилват и през 2020 година когато спира голяма част от европейското финансиране ше станат съвсем открити. Без европейските пари , партиите и олигарсите ще трябва да разчитат на друго финансиране и тогава ще разчитат , че парите от Кремъл ще спасят положението. Като в Чечня например. Предвид носталгичните настрония по бай Тошо , социализъма и силната ръка, не е нереалистично да се предположи , че през 2023 година русофилите ще успеят да организират референдум за членството ни в ЕС и Нато и да го спечелят. И през 2025 година да имаме Булекзит! Не знам доколко силна би могла да бъде обществената съпротива , но дори в София да успее гражданството да повтори вълната протести от 2013г. провинцията е 80% ЗА Путин. Тогава забранени средства няма да има. Това което правиха робокопите в Москва преди изборите ще бъде детска игра.  Путин ще даде всичко за да сложи България като перла в короната си - страна от ЕС , напуснала съюза и по собствена воля станала сателит на империята. 

Каубой
снимка на Каубой

Червените хапчета предписани от чичкото с бялята манта, гълтат ли се?

дъртреалист

добра намеса на Бае Генчо...

Ритаме падналия лъв, защото той за друго не става...

Forza NATO

Да обобщим новото образописно въплъщение на "Тезата" - един по природа добър, но малко безволев и мълчаливо-търпелив Борисов, връз чиято глава са се възкачили главанаците - превратаджии от ДПС и Масква, които са иззели (sic) властта от ръцете му.

 

Вече не помня кой друг от котилото ни разказваше същите приказки от шипковия храст преди буквално броени дни...

...Смилов?

 

Не си струва да хабя време да проверявам. 

Сан шанжман.

Предводител на ...

Смилов?

Йеп, Смилов.

Тавариш Бока непричьом. Он очередная жертва кроваваго ЖоЖе. 

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Ако се остави прокуратурата да бъде превръщана в арбитраж, защото сега политиците какво правим: всеки тича и хвърля един сигнал в прокуратурата и вика: „сезирана е прокуратурата, чакаме прокуратурата да реши”. Всички партии това правят. Чакаме тя да ни е арбитър. Хубаво де, но когато арбитърът стане толкова важен, че да може и да решава мачове…”.

Актуално публично прозрение на Бойко Борисов за ролята на прокуратурата като политически арбитър. Той все още няма кураж или никога няма да го добие, за да съобщи ясно, че прокуратурата не може да е арбитър - нито в политиката, нито в съдебния процес, но българската доби тази уродлива форма именно по време на управлението на Борисов.

За това ???

 

Не мисля, че писанието описва "добрия и наивен" Борисов. По-скоро описва самонадеяния  и попаднал в капана на вярата за своята незаменимост Борисов, който бавно отстъпва територия на ДПС. Аз, обаче не мисля, че ДПС играят сами, а също че "наследниците на ГЕРБ в дясното" ще карат онези от нас, които доживеят разпада на ГЕРБ да си спомнят с иронична носталгия за Боко.

 

Минал оттук

 В тази връзка спомням едно мое изследване в Бургас през 2006 година Това е т.н. качествено, не статистическо изследване . Таргета бяха бесепарите от Бургас. В изследването се фиксира невероятния респект от страна на социалистите към Бойко Борисов. Имах възможност да споделя тези данни с президента Първанов. Той ги прие в сведение. Каква е разликата, която визира Генчо - ама няма го тоя респект. А най вече и не е някаква тайна, нуждаеща се от проучването. Тайната е другаде. Като няма респект ..към никой, а паниката, породена от тази неопределоност остава мощно оръдие в ръцете на никой. Какво следва?

Хумангоид

Вие не знаете, ама всъщност то правителството е свалено още преди няколко месеца. Само че никой не се наема да ви го каже, щото сме на 156 място в свободата на словото.

Devil in Exile

Този няма ли кой да го пребие с тояги? Учил на издръжка на БКП в партийната школа, сега НБУ, после в Англия 

xantip

Ако искаш пребиване с тояги,премести се в Саудитска Арабия  или някоя подобна!

JollyRoger's

Генчо пак е прекалил с "Московская", или вълнарите са го черпили с ерзац шнапс...

volog2

Да, махнали са за Натото, но са оставили, че Борисов мълчал за Полфрийман. Напротив, той се изказа в типичния негов стил: “не се меся, но тяхната ...”. Толкова. Най-послушният му министър Захариева отказва да се срещне с австалийския външен министър поне да я излъже, че тука има законност.

цялата теза, че Борисов в прост, но добър и сега гадове, които не успяха да го убият, му изземат властта чрез прокуратурата, издиша отвсякъде. Имам чувство, че сам си я пуска. 

Gene Doytch

Дайнов не знае ли , че в България има разделение на властите и Борисов ,  който е начело на изпълнителната власт,  не може като диктатора Путин, да взема отношение и решава проблемите които са в ресора на  Правосъдието, и Народното събрание. Не му е в работата да взема отношение както за Гешев, така и за Полфрийман и  Националното Радио!

Желязко Желев

               Да се подменя демократично избрана власт със съдебно/прокурорска и по същество да се прави тих преврат е патент/практика на САЩ/ЦРУ. Най фрапиращ пример е Бразилилия с Дилма Русев.

              Та Дайнов като е изобретил нов метод /на аналогиите/ поне да ги прави /аналогиите/ правилно.

              Човекът Дайнов се нуждае от помощ.Свържете го с К.Терзийски.Може пък художествената проза и рисуване на картини да му помогнат.

             Аз се пдведох да прочета какво е .........по големия брой коментари.И за да не съм прецаканото камилче ............ моя коментар.Нека и друг балък да чете подведен от още  +1 коментар.

              Обаче край.Ако ще и нобел да получи Дайнов,аз не ще прочета и ред от него.

slavabg

Какво разбрахме тия дни?

 

Че главния прокурор и министрите на образованието, и външната политика се назначават от САЩ...

 

Това обяснява доста от събитията в страната напоследък!

 

Тези които напират да влезнат в обувките на Борисов, никак няма да ни харесат...

 

Вацев как го каза: Клатят го силно, но ако той успее да се закрепи, американски атомни глави няма да бъдат съхранявани на територията ?

 

 

маняна
снимка на маняна

?

slavabg

Ако ви направи впечатление, вчера очиларката захариева излезе да защитава пацо терасата... аз не помня тя скоро да е взимала отношение по вътрешни теми?

 

Факт: Борисов има забрана да закача пацата, а също така и цвинокио... цацата пък излезе и заяви, че всеки който застраши евроатлантическите ценности на страната, щял ненам кво си ?

 

Мисля, че в момента БОКО има нужда от нашата  подкрепа /не мога да повярвам, че аз го казвам/, но Путин премълча, когато отново очиларката измисли шпионския скандал, Лавров обясни, че американците принуждават с натиск държавите да закупуват техните самолети и оръжия... единствения, който ги спира да се развихрят на територията е Борисов! 

Evasion

Знаем, че от ДПС са се обаждали в БНР за свалянето на Великова от ефир. Знаем, че Гешев е кандидатура не на Борисов, а на кръговете около ДПС

Знаем, знаем, от къде знаем? От ФБ? ЕЖК? 

Каубой
снимка на Каубой

Лустрация? По КЪкЪв признак? о, мечти...това даже и жельо не го направи....ако си въобразява някой за ред в Родината е буйно за една гара по деФИЛИто.

 

sega_reader

Каубой, как по какъв признак, има си компютри за тая работа.

Всеки, който по времето на ББ е бил началник в държавна структура, да бъде така добър да си вземе чантичката и да си отиде с добро.

В противен пслучай ще бъде уволнен.

Само не ме разсмивай да питаш за основанията и причините и подобни глупости.

Ако си по-млад, да ти кажа, че едно време при социализма, ако си работил като барман или сервитьор по курортите и са изминали примерно 2 месеца откак си почнал работа, винаги има за какво да те прибере милицията.

Не вярваш ли, питай баща си.

volog2

Ха-ха, В.Вацев е подобието на Дайнов, Смилов в русочервено. Той вижда в Бокича някакъв защитник на руските интереси, докато другите му пречат - пак същите Цацаров, Пацо, Захариева са лошите. Нищо че той си го е назначил, нищо, че може веднага да ги смени, и т.н. 

Та той, ако не искаше, Ф-16 мижеше да ги протаква колкото си иска. 

slavabg

То и аз така ги виждам... БОКО нарочно изпрати ИК на КС, като знаеше, че после назад няма да има - естествено, след това започнаха и неговите същински проблеми.

 

Да не забравяме, че и Орбан е проектиран от сорос, ма сеги  нящо не се харесват.. ?

volog2

Ама не изпрати Ф-16 на КС или поне на ДАНС да ги провери

slavabg

Не и Радев не ги спря, а можеше... 

ssto

На статията повече `и приляга да е в раздела "После".

Задявката с читателите на Аристотел ме разсмя най-много.

Коменатрите изглеждат по-адекватни.

 

Последните месеци всички политически партии кротнаха и изчакват, но май не знаят какво? Сигурно имат усещане, че нещо се случва, нещо, от което зависи дали ще ги бъде. Преврат ли? Ами - не! Сменят се епохите. Развиделява се вече. Изглежда, някои се притесняват, че светлото ще ги завари в непристойни пози и бързат да си придадат достолепие.

 

В тъмното лесно се прави политика - лъжеш колкото можеш. Говориш едно, а правиш друго. Свърши се с тая вече. Идва ново време, което си създава свят - с нови правила.

 

Както го беше казал поета:

 

И само гипсов или бронзов
би могъл да се върнеш пак -
във безпощадните държавици
бушуващи от смехове,
от спорове и от наздравици,
от грехове и стихове

 

Е, прииска ми се да го изчета пак цялото:

 

С усилие, със постоянство
и тоя век си очерта -
наред с държави във пространство
държави и във възрастта
Уж бяхме млади и със време
безкрайно всеки бе богат,
а вече идва друго племе,
което си създава свят

Прощавай палавница, странница...
рой недовършени неща
ужасно е, че идва граница
разделяща ни с младостта!...
Измислици са всички клетви,
че има връщане назад
със толкоз жетви, толкоз жертви
не можеш все да бъдеш млад

и там, не толкоз романтични
по-дипломирани от нас
по-точни, по-математични
застават юноши на власт...

И само с формула, със позив,
с находка, с хапче против рак
И само гипсов или бронзов
би могъл да се върнеш пак -
във безпощадните държавици
бушуващи от смехове,
от спорове и от наздравици,
от грехове и стихове

Прощавай палавница, странница...
рой недовършени неща
ужасно е, че идва граница
разделяща ни с младостта
измислици са всички клетви,
че има връщане назад
след толкоз жетви, толкоз жертви
не можеш все да бъдеш млад...

graoveca

Ако някой е здрава америчка подлога в България, то това със сигурност е ДПС-то. Те, разбира се, като стари ченгета се заиграват с Масква, за да намажат някой и друг милион на филията покрай руските проекти, но няма да тръгнат срещу американцитге, поне докато не решат, че последните са взели-дали. 

ДПС-то, наедно с Прасчо, беше оная хлъзгава плочка, която се извъртя под путиновата обувчица, така че цопна в калта на несъстоялия се Южен поток. В следствие, на което действие и мустакатия баш-банкер отгърмя и избега у Белград, под руска сянка ... както и да е, минало бешело, 

Само помнете - СЛЕД ГЕШЕВ ДОЙДЕ 9-ТИ СЕПТЕВРИ ... 

Michael_P

Не можах да разбера  Down Under в Атлантическото Treaty ли е или не е! Защото бреговете му се къпят от Пасифика и Индийския океан.

Mrx

 

Този няма ли кой да го пребие с тояги? Учил на издръжка на БКП в партийната школа, сега НБУ, после в Англия .

  Че той е пак в партийната школа на АУНСУ- сега НБУ. Той е така научен още от времето на БКП.

Има някои верни неща казани, ама пак Русия, Скрипал, и т.н. Голямо шубе клати десния запартък от тази Русия. Наистена ако се обърнем към Русия такива като Миндята ще ги изпратят в 9-та глуха,

Mrx

 

  Само помнете - СЛЕД ГЕШЕВ ДОЙДЕ 9-ТИ СЕПТЕВРИ ... ?

 

 ха, ха, ха, това е велико Граовец.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш