Quantcast

Медия без
политическа реклама

България поема към Евро 2020... и в Матрицата

БФС събира национален отбор за първото в историята електронно европейско първенство под егидата на УЕФА

12 Окт. 2019ЯВОР ЕВТИМОВ
 YouTube

В реалността България вече 15 години не може да намери място сред най-добрите футболни нации на Стария континент. Последното участие на националния отбор на европейско първенство беше в Португалия през 2004 г., а оттогава по време на летните турнири на всеки четири години футболистите ни са най-обикновени запалянковци.

Затова пък във виртуалния свят феновете вече могат да бъдат играчи на топниво благодарение на все по-реалистичните компютърни игри и симулатори. А най-новата "електронна" инициатива на УЕФА ще даде шанс на българските геймъри съвсем скоро да дебютират на официално европейско първенство под егидата на континенталната федерация.

Първото издание на е-шампионата на Европа ще се проведе паралелно с истинското Евро `20 следващото лято и ще носи името UEFA eEURO 2020. Анонсът бе направен в края на август от централата на УЕФА в Нион (Швейц), откъдето съобщиха, че покани за участие ще получат всички 55 страни членки. В края на миналия месец от БФС разпространиха официално съобщение, че набират "национален отбор" за квалификациите, които ще започнат идния март.

"БФС има удоволствието да съобщи на футболната общественост, че България заяви участие за първото по рода си е-европейско първенство - UEFA eEURO 2020, а родните запалянковци ще имат възможност да представляват страната си на финалите на гейминг турнира - написаха от футболния съюз. - Състезанието е най-мащабният е-футбол проект към днешна дата, а опонентите ще мерят сили единствено и само на новата игра на KONAMI eFootball PES 2020, посветена на реалното европейско първенство идното лято."

По-рано тази година японският гигант в производството на видеоигри "Конами" спечели войната с американския си конкурент "Електроник Артс" (EA) и подписа договор с УЕФА за ексклузивни права върху Евро `20. Това беше сериозен удар по амбициите на ЕА да осигури пълен монопол за своя флагман сред футболните симулатори - FIFA, който естествено притежава правата за всички световни първенства под егидата на ФИФА. Ето защо е-европейското първенство ще се проведе в Матрицата на eFootball Pro Evolution Soccer 2020 (PES 20).

"Нашите екипи преодоляха всички спънки, за да осигурят най-важните и най-добрите възможни лицензи за компютърната игра PES 20 - увери Йонас Лигард, старши директор по бранд мениджмънта и бизнес развитието на "Конами Диджитъл Ентъртейнмънт". - Качеството на новата версия несъмнено ще отговори на нивото на очакванията, което се повишава всяка следваща година. Партньорството ни с УЕФА за европейското първенство през 2020 г. е огромна победа както за нашата сплотена общност, така и за бъдещите нови потребители, които търсят свежо съдържание."

От УЕФА подчертаха, че основният фокус на турнира е "отборният елемент, който стои в сърцевината на футболната игра", и поради тази причина всяка национална асоциация трябва да избере между двама и четирима геймъри, които да представляват държавата. От БФС поставиха няколко прости условия пред кандидатите да станат е-национали на България.

"Финалните състави ще бъдат избрани с онлайн турнири между ноември 2019 г. и януари 2020 г., след което идва ред на европейските квалификации за класиране на финалния турнир. Всеки геймър с навършени 16 години може да се регистрира на сайта на турнира - eEURO2020.com, като задължителните условия са да притежава копие от играта и да участва от името на родната си държава", посочиха от Българския футболен съюз.

След като бъдат сформирани националните отбори на всяка страна членка, УЕФА ще разпредели 55-те участника в десет квалификационни групи с официален жребий, който ще бъде изтеглен след Нова година. Пресявките трябва да се проведат между март и май 2020 г., като регламентът предвижда всеки отбор да изиграе по два онлайн мача срещу всеки от противниците в своята група.

За финалния "физически" турнир ще се класират 16 отбора - победителите от десетте квалификационни групи и шестте най-добри втори тимове. Те ще се съберат в Лондон за двудневна надпревара на 9-10 юли 2020 г., в навечерието на мача за титлата на истинското Евро `20. Първият в историята е-шампион на Европа ще получи парична премия, както и билети за финала на европейското първенство на ст. "Уембли" на 12 юли.

"Е-футболът се играе от десетки милиони хора из целия континент и ние сме истински щастливи да дадем на геймърите от нашите национални асоциации шанса да представят своите държави на най-голямата сцена - коментира маркетинговият директор на УЕФА Ги-Лоран Епщайн. - През последните няколко години наблюдаваме гигантски ръст на популярността на е-футбола и Евро `20 ще ни даде възможност да се свържем с настоящи и нови фенове на международния футбол."

Кой знае, може в крайна сметка България да участва на европейското първенство не с един, а с два национални отбора... Или поне с един, макар и виртуален.

Още по темата