Quantcast
Национализмът на малките и големите | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

8 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Национализмът на малките и големите

Калейдоскопът на националните страсти е увлекателно зрелище, ако го гледаш както зяпльо зяпа заря. Обаче щом някой случаен фишек ти уцели градината и ти запали къщата, не е вече сеир, а трагедия. Това мисля, докато наблюдавам наши близки съседи, както и далечни аналози. 
Първо да кажем, че както всичко в човешкото битие, така и стремежът към уедряване на население и територии, и противоположният му процес - стремежът към самостоятелност и независимост, тоест дробене, са иманентно присъщи на всяка общност. 

 

Страни на една монетка са


дуалистичен портрет на всяка група. Малкият иска да стане силен и голям, защото ще го уважават повече и ще му е по-безопасно. Но малкият иска и да излезе изпод контрол, защото му се ще повече свобода. Както и власт. Това важи и за хора, и за нации. Малкият иска да стане голям, големият иска да стане още по-голям, а в същото време тече процес на разпад, избуяват желания за обособяване, особено ако има различия по език, религия, култура, както и натрупващи се усещания за неправилно, несправедливо управление. 
Тези процеси са изключително сложни. Тълкуванията им се намират в огромна зависимост от гледната точка. Повтаряно е, но нека го кажа пак: през призмата на силния и големия национализмът на малкия е сепаратизъм, прерастващ в тероризъм. През гледната точка на малкия и зависимия е патриотизъм, борба за национално освобождение. 
Квалификациите и тяхната сетнешна устойчивост са плод на победата на този или онзи и на съответната историческа интерпретация, закрепена в академични парадигми. 
Тъй. Дотук нарочно не споменах ни етноси, ни държави. Правя си така експеримент. Допускам, че единици само са прочели внимателно текста, а повечето са пробягали с очи незаинтересовано по абзаците. То е естествено. Защото човек е и чувство за принадлежност - ние сме българи и това определя гледната ни точка. Та сега вкарвам имена - за по-интересно. Гледната ни точка към Турция и Гърция, към Сърбия и Северна Македония, към Русия и САЩ и т. н. е от нашата камбанария и то също е естествено. У едного виждаме заплаха и завоевателни мераци, у другиго - съюзник и гарант, у трети - лицемерна дружба с интригантски привкус. 
За нас си ние - българите, не правим изключение. Бихме искали да сме силни и големи. Но сме такива и там, където сме. По-малки от едни, по-големи от други, недоволни от едно, нежелаещи да загубят друго. Нямаме основания 


нито да сме свръхнедоволни, нито еуфорични


Светът е пъстър, променлив и противоречив. Китай е огромен и относително монолитен, Германия е доста по-голяма от нас, Турция - също. Германия и Италия са били площи с много минидържавици и воюващи княжества. Китай е бил завладяван от монголи и японци, Турция е била доминант в огромна, но загнила и  разпаднала се империя. От друга страна, могъщи образувания като Австроунгарската империя изчезнаха яко дим, а такива империи като Британската се свиха досущ шагренова кожа. Опити за миниимперия като Югославската също ги сдруса историческият земетръс и ги надроби на залци. 
Понеже човекът според мен само успешно заблуждава себе си, че е рационално същество, а всъщност е във висша степен продукт на ирационални стереотипи, ще ви разкажа действителен случай, илюстриращ националистическото чувство и причудливите му пируети. 
Авторът, тоест моя милост, в началото на деветдесетте на миналия век - може би през 93-та, посетих в Москва института, в който получих образованието си и към който питая най-добри чувства - Литературния. Там срещнах бивша своя преподавателка, жена на години, мил, общо взето, човек, преподаваща обществени науки. Като ме видя, тя възкликна с искрено огорчение, но и очакване на съчувствие, почти разплакана: "Боечка, а Россия такая маленкая стала! Всего несколько часов езды, и граница!" 
Жената имаше предвид, че републики като Литва, Латвия, Естония, Украйна и прочее бяха излезли от бившия СССР и примерно можеш да стигнеш новите граници за няколко часа от Москва. За мене, за когото границата винаги е била на няколко часа от София, да не говорим, че до Калотина няма и час, това беше смешно и чудно. Не ми беше някак до съчувствие. Но си дадох сметка, че тя страда искрено. Не от това  примерно, че нямаше елда в магазина, или че не й стига заплатата за море, а поради намаляването на великата родина на картата. Която родина, забележете, пак си остава най-голямата по територия. 
С горното само илюстрирам колко са ни устойчиви, но и 


често нелепи стереотипите, особено по национални въпроси 


Сегашните ни дискусии със Северна Македония са част от всичко това. Патриотизъм, национализъм, сепаратизъм са термини, склонни при добро наторяване и чувство за идеологически дефицити да избуяват навсякъде - в Каталуния и Косово, в Скопие, Якоруда и дори Белоградчик. В тях има и хубаво, има и опасност от прерастване в агресия и насилие. Тъкмо образувания като ЕС са някакъв гарант срещу националистическите ерупции в традиционните им рецидиви. Не всемогъщи гаранти - но гаранти. Затова трябва да усилваме принципите на ЕС, а те са - пристъпяй тука с по-малко мегаломански мераци и исторически апломб. (От тази гледна точка аз и името Северна Македония смятам за нонсенс - не е ли то намек, че има и Южна, и Източна; не предпоставя ли как някоя митоманска глава ще си го "засака идентитетот" според когато й текне? Но то е друг въпрос.) 
Та трябва да правим ЕС по-силен. Не да го подкопаваме като перчемлиите, потвърждаващи поговорката, че когато Господ иска да погуби някого, първо му взема ума. 


 

Към статията във в. СЕГА
Mars11

  Ха. Разширяването на ЕС не е ли мегаломански мерак?

Миряна Б.

Разбирам мъката на преподавателката. Чувства се ограбена. А как е било някога, някога, толкова някога - Гогол го е знаел и, тъй да се каже, отразил в

Комедията си "Ревизор:

Лука Лукич. Зачем же, Антон Антонович, отчего это? Зачем к нам ревизор? Городничий. Зачем! Так уж, видно, судьба! (Вздохнув.) До сих пор, благодарение Богу, подбирались к другим городам; теперь пришла очередь к нашему. Аммос Федорович. Я думаю, Антон Антонович, что здесь тонкая и больше политическая причина. Это значит вот что: Россия... да... хочет вести войну, и министерия-то, вот видите, и подослала чиновника, чтобы узнать, нет ли где измены. Городничий. Эк куда хватили! Еще умный человек! В уездном городе измена! Что он, пограничный, что ли? Да отсюда, хоть три года скачи, ни до какого государства не доедешь.

 

tatyana1

Бе къв ви е проблема с тая Македония? Да влиза в Евросъюза и ще се обезмакедони също както България, Ще останат само албанци, щото са повече. А пък за конфликтите дето ЕС ги регулира и потушава- а дано

Баш Патканът на...

Увод, изложение, Внушение. Браво.
ЕС шампион!
 

Тата-ра

За испанците каталунците са сапаратисти . Затварят в пандел лидерите на Каталуния които пък са герои за каталунците . За турците кюрдите са терористи и сепаратисти . Кюрдите и техните "терористи" лидери какво са за кюрдския народ ? Риторичн въпрос ..може би герои, мъченици за свобода. За изреалците палестинците са сепаратисти и терористи ...За българите една партия "Радко" в Северна Македония е пробългарска и там наливат пари , а за македонците те са неприятни субекти . За България ОМО Илинден е сепаратистка партия която иска признаване на македонско малцинство и регистрация по правото на сдружаване на хора и общности . Спред Каракачанов аз съм марсианец , Защото на въпрос дали ще признаят мак малцинство в България , той каза че има някои които се пишат и марсианци и това не значи да имат права . Приятно ми е да се запознаем -аз съм марсианка , и красивия ми снажен мъж македонец според онзи българин който едва диша от шкембето е марсианец  ...даже не съществувам, няма ме според българите..Ама съм тук и аз и хиляди като мен . А, сега де оксиморон ли беше това ?!.На практика се получава, че едни имат права а други нямат Т.е като при животинския свят силния мачка слабия А, уж сме били човеци и имало закони , харти за човешки права , дрън-дрън нали.г-н Ламбовски ?

Предводител на ...

красивия ми снажен мъж македонец 

?

На юг от Симитли ролята на автобус се поема успешно от Опел Корса.

Тата-ра

Тц , ние сме на BMW оти сме хулигани и ни подхожда на характера : )