Медия без
политическа реклама

Прокуратурата се похвали, че е дала на съд бивш зам.-министър

Илияна Димитрова

Прокуратурата се похвали, че само 5 месеца след началото на разследването предава на съд бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев - заради аферата с къщата за гости край Сандански, ползвана за лично имение. Заедно с Манолев на съд отива и Ана Димитрова, като обвинението срещу тях е, че са представили невярна информация, за да получат пари от еврофондовете за построяването на вилата, от която тръгнаха проверките на властите на около 750 къщи за гости в страната, финансирани по европрограмата за развитие на селските райони.

Манолев и Димитрова са обвинени, че извършили престъплението в съучастие. Бившият зам.-министър действал като подбудител и помагач, а 25-годишната Димитрова като извършител, съобщиха в понеделник от държавното обвинение. Манолев я улеснил чрез даване на съвети и разяснения относно процедурата за кандидатстване, условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, както и необходимите за това документи.

Бившият зам.-министър осигурил счетоводна и строителна фирма, недвижим имот, върху който да се изгради "къщата за гости", учредил правото на строеж в поземлен имот в Сандански. Освен това по силата на договор за паричен заем предоставил на управляваното от него дружество сумата в размер на 700 000 лв. Осигурил и земеделска земя за регистрацията на Димитрова като земеделски производител (подписал договор за отдаване под наем на земеделска земя – лозе, като към датата на подписването му Манолев, въпреки че се легитимирал като собственик, не е бил такъв). Установено е също, че бившият зам.-министър е осигурил материалите за изграждането на къщата, като е предоставил същите на строителя.

През юли след проверка земеделското министерство съобщи, че е разкрило едва 15 нарушители. На тях ще им се наложи да връщат 100% от получената субсидия в размер на общо 4.5 млн. лв., или средно по 300 000 лв. на проект, тъй като на практика не са работили като туристически обекти. На няколко пъти от прокуратурата се заканваха, че ще извадят големи нарушения и интересни неща при къщите за гости, но и до момента това не е направено. 

Още по темата