Quantcast
САЩ и Гърция подписаха протокол за използване на военни бази | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

САЩ и Гърция подписаха протокол за използване на военни бази

Майк Помпео определи сондажите на Турция в Кипър като "неприемливи"
998
Уикипедиа
Майк Помпео

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео подписа с Гърция разширено споразумение за отбрана и подкрепи позицията на Атина срещу провокациите на Турция в Източното Средиземноморие, като нарече сондажните дейности в изключителната икономическа зона на Кипър като „неприемливи."

„Казахме на турците, че незаконното сондиране е неприемливо и ще продължим да предприемаме дипломатически действия, за да сме сигурни, че както правим винаги, щe гарантираме, че се осъществява само законна дейност“, каза Помпео по време на съвместна пресконференция с гръцкия външен министър Никос Дендиас. В събота гръцкият премиер Кириакос Мицотакис също помоли Помпео за подкрепа в отношенията с Турция, като отбеляза, че последните стъпки на Анкара в региона „грубо нарушават суверенните права на Кипър“.

Дендиас и Помпео подписаха протокол за изменение на Споразумението за взаимно сътрудничество в областта на отбраната между двете страни, което се отнася до използването на база Суда (на остров Крит) и въздушните бази Стефановикеио и Лариса в Централна Гърция и пристанището Александруполис. И двамата подчертаха важността на Споразумението за насърчаване на стабилността в региона и потвърдиха, че започва нова ера в двустранното сътрудничество. „Имаме нов ден в отношенията между нашите две страни и нашия ангажимент към демокрацията и се надяваме, че Гърция ще бъде стратегически партньор в Европа и Източното Средиземноморие“, каза Помпео и добави, че САЩ искат да станат съюзник на Гърция в повече области - като енергетиката например.

 

Още

US експерти препоръчаха трета доза ваксина само за хората над 65 г.

18.09.2021

737
Франция отзова посланика си в САЩ след скандал за $ 56 млрд.

18.09.2021

11449
Тръмп: Демократите ще унищожат САЩ напълно след три години

17.09.2021

1187