Медия без
политическа реклама

Ерлинг Холанд е новото чудо на норвежкия футбол

Норвежецът има за примери Ибрахимович и Кристиано Роналдо, но на 19 г. е постигнал повече от тях

12 Окт. 2019ESPN
ЕПА/БГНЕС
Ерлинг Холанд (вдясно) с екипа на "Мьолде".

На 17 септември Ерлинг Браут Холанд стана вторият най-млад футболист в историята на Шампионската лига след Уейн Рууни през 2004 г., който отбелязва хеттрик в турнира още в дебюта си. Направи го на 19 години при впечатляващата победа на "Ред Бул Залцбург" с 6:2 над "Генк". Две седмици по-късно той се разписа и при загубата с 3:4 от "Ливърпул", с което се нареди до Марко ван Бастен, Диего Симеоне и Дидие Дрогба, които също имаха 4 попадения в първите си 2 мача в турнира.

Тийнейджърът неслучайно е считан за новото чудо на норвежкия футбол след Мартин Йодегор. Холанд има за свой идол Златан Ибрахимович и спазва диета с риба, подобно на Кристиано Роналдо. Но на своята възраст той вече е постигнал това, което неговите двама идоли не са успели на същия етап. Дори Златан трябва да бъде впечатлен от този младеж, който има не само талант, но и глад за успехи, които съответстват на неговото самочувствие.

"Имам много примери за подражаване и съм виждал много добри играчи, но Златан Ибрахимович е най-големият за мен - как е станал толкова добър, какъв път е поел, начина, по който играе. Също така той е скандинавец, така че някой трябва да поеме щафетата от него", разказва Холанд пред сайта на "Ред Бул Залцбург".

Синът на Алфи Холанд, бивш халф на "Манчестър С", "Лийдс" и норвежкия национален отбор, поема от баща си познанието за играта и решимостта да докаже, че внимателно избира пътя на своята кариера. Самият Алфи казва, че стремежът на Ерлинг да достигне върха идва отвътре, а не от някаква родителска намеса.

"Ерлинг винаги е бил талантлив. Може да видите доста талантливи млади играчи, но не всички имат решимостта. "Винаги съм виждал глада в Ерлинг. Още от малък, докато бе на 11-12 години, той излизаше сам до закритата зала, където упражняваше своите умения и играеше срещу по-големи момчета. Винаги е имал в себе си тази воля да се усъвършенства. Може би това е нещото, което наследи от мен, защото аз никога не съм имал неговия талант. Ерлинг

 

направи жертвата да напусне дома на 16 години

 

и да се премести в "Мьолде". Той е много повече професионалист от мен", казва Алфи. И продължава за сина си: "Той научи от историята на Патрис Евра как е обядвал с Роналдо и Кристиано е ял единствено риба. Ерлинг сега се опитва да следва този пример, защото Роналдо е на 34 години и още е на върха, с което доказва стойността на правилния режим на хранене и подготовка."

Ерлинг Холанд показва още, че знае как правилно да развие кариерата си. На 17 години той напуска родния "Брине", за да премине в един от грандовете в родината си - "Мьолде", въпреки интереса към него от други европейски клубове. "Мьолде" тогава е воден от Оле Гунар Солскяер, което натежава при избора.

"Оле има огромно влияние върху живота ми. Той ме научи на много неща. Той бе велик футболист, печелил е Шампионската лига. Но той е също добър човек и добър треньор", разказва Холанд. Неговото развитие в новия му отбор в рамките на 18 месеца изненадва мнозина.

"Първоначално, когато се появи той в "Мьолде", не подозирах, че има подобни качества. Но по-късно той се разви по начин, какъвто не бях виждал през целия си живот досега. Той е по-силен и по-бърз, отколкото изглежда. Той е като звяр", разказва капитанът на "Мьолде" Рубен Габриелсен.

През лятото на тази година Холанд отново отказва оферти от големи отбори, за да подпише с "Ред Бул Залцбург" - клуб, който не само редовно печели австрийското първенство, но и е известен с развитието на млади таланти. За справка - настоящите играчи на "Ливърпул" Садио Мане и Наби Кейта. 

"Ерлинг можеше да премине в "Ювентус". Но той и баща му избраха Залцбург, защото това бе точният избор на този етап от кариерата му. Следя израстването му отблизо. Той винаги е бил зрял, с перфектно поведение. Той търси гола и може да видите това в очите му. Но е надарен и с невероятна физика - той е бърз, много бърз и

 

изглежда като машина, когато набере скорост...

 

Сега отбеляза хеттрик в Шампионската лига. Сигурен съм, че на следващ етап той ще премине в много голямо първенство и ще успее и там", казва през ESPN Ян Фьортофт - бивш норвежки национал и приятел на семейство Холанд.

Съотборникът на тийнейджъра в "Ред Бул Залцбург" Макс Вьобер допълва: "Той е луд. В деня преди мач нашият капитан се разхожда с кучето си и новороденото си дете и изведнъж край него преминава кола с отворен прозорец. Вътре е бил Ерлинг, който си надул до дупка химна на Шампионската лига."

От думите на Холанд тази страст се изяснява. "Гледам Шампионската лига от дете и слушам буквално цял живот тази красива песен. Може би това е любимата ми песен. Още настръхвам, когато говоря за хеттрика си срещу "Генк". Над 30 пъти гледах на запис головете си", разказва норвежецът.

Дори преди да отбележи тези три гола, Холанд се превръща в един от най-коментираните таланти във футбола. През юли 2018 г. той отбелязва

 

четири попадения за 21 минути

 

и носи успеха на "Мьолде" над "Бран" с 4:0, при това пред очите на скаут на "Манчестър Юн". А през май т.г. се разписва цели девет пъти за успеха на Норвегия с 12:0 над Хондурас на световното първенство за младежи (до 20 г.) в Полша.

Сега за него се заговори още повече, след като отбеляза и срещу "Ливърпул" при загубата на "Ред Бул Залцбург" с 3:4 на "Анфийлд". Така той се нареди до Марко ван Бастен, Диего Симеоне и Дидие Дрогба, които също имат по 4 попадения в първите си 2 мача в Шампионската лига.

Алфи Холанд твърди, че следващото предизвикателство пред Ерлинг е да се справи с цялото това внимание към себе си. Към него има интерес от "Юнайтед" и "Ювентус" (б.р. - евентуален трансфер в "Манчестър Юн" би бил интересен, тъй като легендата на английския клуб Рой Кийн е човекът, който прекратява кариерата на Алфи с ужасяващо влизане по време на дербито на Манчестър през 2001 г.). Но треньорът на "Ред Бул Залцбург" Джеси Марш е убеден, че Холанд ще се справи с всичко, което срещне по пътя си.

"Той вече получава доста внимание тук, в Австрия. След деветте си гола в един мач на световното младежко първенство той е вече популярен играч в Европа. Но вътре в отбора нищо не се е променило с Ерлинг и това е заради манталитета му. Той се старае всеки ден и върши изумително тежка работа, чудесен професионалист за един 19-годишен младеж. В състава той е харесван, винаги е пълен с енергия и усмивката никога не слиза от лицето му", казва американският треньор.

След идването си в австрийския клуб през януари 2019 г. (б.р. - за 5 млн. евро) Холанд се превърна в култов герой за феновете, които му сложиха набързо прякора Големия Ърл.

"Той се харесва на феновете. Ако е умен, заради това той ще остане и през следващия сезон. Тук той може да прави грешки. В големите първенства като английското или италианското трябва да бъдеш перфектен, но тук ти можеш да бъдеш герой", казва основателят на фенклуба на отбора Алекс Янушевски.

Фьортофт добавя: "Той е добро дете с чувство за хумор. Когато вкара хеттрика срещу "Генк", заяви, че ще спи с всички топки, с които е вкарал по три или повече гола, за да не накара някоя от тях да ревнува."

Друг е въпросът дали "Ред Бул Залцбург" ще съумее да задържи Холанд след този сезон. Норвежецът е роден в Лийдс, тъй като баща му играе в местния тим от 1997 до 2000 г., като не крие желанието си също да се подвизава в английското първенство. Но интерес съм Ерлинг има от всички големи първенства.

Алфи обаче счита, че не бива да се бърза. "Трансферът в "Ред Бул Залцбург" бе добър ход за Ерлинг и той е много щастлив там. Той е наясно, че ще има спадове във формата си и в някои мачове няма да вкарва. Но ако има избор, той ще бъде внимателен. Ще гледа историята на клуба, който го иска, треньора му, философията му... Точно в момента обаче той трябва да се фокусира върху следващия си голям мач и нищо друго", казва бащата. А следващите предизвикателства са домакинството срещу "Щурм" (Грац) на 19 октомври и "Наполи" 4 дни по-късно.

Още по темата