Quantcast
НОИ ще издава удостоверения за профилактика и рехабилитация до 15 октомври | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

НОИ ще издава удостоверения за профилактика и рехабилитация до 15 октомври

Още 1 897 лица могат да ползват парична помощ от бюджета на ДОО
2437
Илияна Кирилова

До 15 октомври 2019 г. включително Териториалните поделения на Националния осигурителен институт ще издават удостоверения за профилактика и рехабилитация. Последната дата, на която лицата могат да постъпват в заведенията, изпълнители на програмата, е 16 октомври 2019 г. Тази година програмата стартира на 28 март и за нейната финансова реализация в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2019 г. бе предвидена сумата от 20 103 061 лв. До момента са издадени 43 378 удостоверения, като се очаква до приключване на програмата още 1 897 лица да ползват парична помощ за профилактика и рехабилитация.

Програмата за едно лице е с продължителност 10 дни, като цената на нощувките и частична помощ за храна в размер на 7.00 лв. за всеки ден от престоя се поема от средствата на държавното обществено осигуряване. Всяко лице, за сметка на бюджета на ДОО, има право да ползва до четири основни диагностични и терапевтични процедури дневно. 
Право на парична помощ за профилактика имат осигурените лица за общо заболяване, майчинство и/или трудова злополука и професионална болест. За тях трябва да са внесени или дължими осигурителни вноски за шест последователни календарни месеца, предхождащи месеца, през който се провежда рехабилитацията. Заболяването трябва да е диагностично уточнено и лекуващият лекар да е установил необходимост от провеждане на рехабилитация към периода на ползване на паричната помощ.
Правоимащи са и лицата, които получават лична пенсия за инвалидност. Условието за тях е да не са навършили възрастта за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, срокът на инвалидността в експертното решение да не е изтекъл и лекуващият лекар да е установил необходимост от провеждане на рехабилитация към периода на ползване на паричната помощ.

Все още няма коментари

Още

Кабинетът тихомълком ограничи избора на формула за пенсия

30.10.2020

Обновена

ДИЛЯНА ДИМИТРОВА

9022 12
До 30 юни ще се даде право за прехвърляне на втора пенсия в НОИ

23.10.2020

2477 3
Дефицитът за пенсии догодина ще надхвърли 5.6 млрд. лв.

20.10.2020

Обновена

2000 12

Влез или се регистрирай за да коментираш