Медия без
политическа реклама

БСП ще се чуди цяла кампания: наша ли е Мая?

Левицата тръгна да сваля ГЕРБ отслабена и разколебана, без ясна политическа цел и без силни послания

03 Окт. 2019ТАНЯ ПЕТКОВА
Снимка: БГНЕС
На 27 септември при официалния старт на кампанията си в София лидерът на БСП Корнелия Нинова и председателят на градската организация Калоян Паргов заявиха, че "поставят началото на смяната на статуквото" в столицата. Мая Манолова не бе там.

Странна изборна кампания поведе БСП в София. Дали много са мислили, не е много ясно, но измислиха това - формираха две писти, по които ще тече агитацията за местния вот. Едната писта е формирана около независимата Мая Манолова, която официално бе подкрепена от градската червена организация и с неособено голяма охота - от партийното ръководство. То, партийното ръководство, пък си сътвори някаква своя стратегия за столицата, излъчи отделна листа за общински съветници и така оформи втора писта за агитация. 

Накрая се получи това чудо - един кандидат за кмет на София с две общински листи. Което, разбира се, доведе червения електорат до смислов тупик: "Сега Мая лява ли е, или дясна?", "Какво да правим - ще гласуваме за червената листа, но не и за Манолова" и т. н. На практика хората, които подкрепят Манолова, имат 3 листи: една дясна  - с водач Димитър Делчев от ДБГ, една лява - тази на БСП, водена от Калоян Паргов, и една центристка листа - тази на АБВ, водена от Ивайло Калфин. 

Конкретен отговор на редовите социалистически терзания няма. Няма кой да им го даде.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова влезе в кампанията без ентусиазъм и желание да разбива на пух и прах опонентите си. Напротив. И този път Корнелия сътвори феномен - на официалния старт на надпреварата в София тя излезе с кандидат-общинарите, но не и с Манолова, която откри кампанията си отделно.

 

Уж единни, но разделени 

 

Без да отговори на въпроса - възможна ли е алтернатива на Мая Манолова, която да бъде издигната от лявото пространство, Корнелия просто кандиса за номинацията, без да я приеме. 

"Мая Манолова има воля и характер да промени управлението на София. Нашите кандидати за общински съветници и за районни кметове ще й дадат още сили, за да постигнем този резултат", ентусиазирано обяви преди седмица Корнелия Нинова пред симпатизанти и съпартийци при представянето на номинираните за общинари от червената листа. Това въобще не прозвуча убедително. Манолова просто не желае да има нищо общо с листата на БСП. Парадокс до парадокса. Но пък какво от това - може би всички Манолови листи вярват, че ще променят статуквото в София. 

В невъзможното обаче вярва лидерът на градската организация и водач на червената листа. "След 14-годишното кметуване и 12-годишната доминация на ГЕРБ в столицата времето на промяната дойде. Тази есен имаме шанс да разбием клишето, че БСП няма място в управлението на София", твърди Калоян Паргов.  

На всичкото отгоре освен че влязоха в кампанията, раздирани от вътрешни противоречия и кавги за начина на издигане на кандидати по места, за процедурни и уставни нарушения, за взимане на еднолични решения от страна на Нинова и др., в БСП изгубиха и много време за взимането на конкретни решения на иначе не толкова сложни проблеми. В партията предпочитаха да се боричкат, да се дърлят, но не и да бързат. На целия този фон дойде и липсата на социалисти, желаещи да бъдат номинирани за кметове. Никой не ще да се впуска в обречена битка, да води кампания, в която не вярва много, много.

И кандидатът за кмет на Варна проф. Анелия Клисарова, спусната и наложена от партийното ръководство, а не от местната организация, едва ли вярва кой знае колко в успеха си. Особено след като Нинова и доминираният от нея пленум префасонираха до неузнаваемост кандидатобщинската листа и наложиха своя. Варненската драма така и не бе решена, а противоречията с "Позитано" 20 продължават въпреки опитите на местната структура да предизвика извънреден пленум, за да бъде върната листата на местната организация. Лидерът и послушната й кохорта останаха безмълвни и си заровиха (поне засега) главите в пясъка за варненските искания. Проблемите ще продължат да тлеят, а след местния вот ще избухнат с пълна сила. Предвид резултата и представянето на БСП в него мнозина се канят отново да поискат оставката на Нинова от лидерското място - заради бъдещата загуба във Варна. 

Социалистите ще търсят отговорност от Нинова и заради друго - заради липсата на лявото в кампанията, заради неафиширането на каквато и да е лява алтернатива. БСП, а и Манолова стартираха кампаниите си, без да показват леви решения, а в търсене на по-симпатичния, по-остроумния, по-устатия изказ. Зевзеци дори се шегуват, че кметската надпревара изглежда по-скоро като кастинг за главен архитект на съответния град. Говори се повече за инфраструктура и строителни проблеми, а кандидатите го раздават компетентни по технически въпроси.

 

Политиката всъщност я няма

 

Впечатляващо е, че тихомълком в тази кампания на левицата изчезна политическата й цел от евровота - да свали ГЕРБ от власт. При старта на тази кампания не се говори за оставка на кабинета "Борисов" и предсрочни избори. Загадка остава кога се смени тази задача, след като не бе взето решение за отмяната й, но и лидерът Нинова веднъж не я изрече през последните 2-3 месеца.

Днес Нинова бяга от отговор на въпроса какъв резултат ще се приеме за успех на левицата. Целта била да се вдигне броят на кметовете и съветниците след втория тур на вота. Толкоз. А за всеки е ясно, че дори и при повишен брой на избрани социалисти, загубата може да бъде все така оглушителна. 

Профилът на БСП като лява формация не се очертава поради една проста причина - няма кой да го стори. Наскоро в един дебат между кандидатите за кмет на Велико Търново (също крепост на ГЕРБ) бяха изречени един куп общи, натруфени и заучени фрази, но сред тях блестеше позицията на Весела Лечева: "Градът е велик благодарение на това, което са оставили нашите предци", заяви тя, противопоставяйки очевидно съвременния град с онзи от Втората българска държава. Т.е. да смятаме, че Лечева ще върне славата на старопрестолния град от преди 10 века.... 

Усещането е, че самите кандидати не само не вярват в успеха си, но не вярват в себе си и възможностите си. А на избирателя така силно е втръснала и омръзнала до болка изборната тематика, че не иска и да чуе каквото и да било. Не само на избирателя - и партийните събрания на левицата по места останаха рехави, някои дори се провалиха.

Провал грози левицата, след като не излъчва ясни и разбираеми политически послания. И няма как да е иначе - трудно е да мотивираш хората, след като си разделен в София, след като си разкъсван от вътрешни борби в провинцията и след като ти липсват хора.

Ключови думи:

БСП, кампания, избори

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?