Quantcast
Кошлуков е уволнил корепондента на БНТ в Берлин | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Кошлуков е уволнил корепондента на БНТ в Берлин

5655
Клуб Z

Още един журналист е принуден да напусне БНТ. Кореспондентът на БНТ в Берлин и бивш преседател на СЕМ Мария Стоянова, която бе изпратена преди година да отразява германската политика, е била освободена от генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, съобщи "Клуб Z".

Стоянова беше в СЕМ през 2017 г., когато сегашният генерален директор на БНТ Емил Кошлуков кандидатства за първи път за директорския пост на “Сан Стефано”. Тогава Стоянова зае категорична позиция против кандидатурата му заради политическата му обвързаност като депутат, а и като програмен директор на националистическата тв “Алфа”. Тя постави под въпрос и качествата му за този пост. Преди да работи в СЕМ Стоянова пак беше кореспондент в Берлин.

Съкращаването на Мария Стоянова по толкова внезапен начин без обичайното тримесечно предупреждение предизвика скандал сред журналистическата колегия в германската столица.

Формалният повод да не се продължи договорът на кореспондента на БНТ вероятно е пестене на пари, но заради изненадващото решение за това БНТ не е успяла своевременно да спре договорите си за офиси и телекомуникационни услуги и поне на първо време обществената телевизия ще продължи да ги плаща, макар и без кореспондент. Според източници от София реалната причина за уволнението на Стоянова е именно позицията й срещу Кошлуков, докато е била в СЕМ.

Закриването на кореспондентски пункт в Берлин само година, след като е открит, е необичайно. Още повече, че това става буквално в навечерието на германското председателство на ЕС. Неочакваното изтегляне на Мария Стоянова от Берлин предизвика загриженост и сред другите чуждестранни кореспонденти в Германия, отбелязва "Клуб Z".

 

 

Още

СЕМ не откри нов конкурс за шеф на БНТ

07.07.2022

1006
Разривът Радев-Петков спаси креслото на Кошлуков в БНТ
Кошлуков остава начело на БНТ след провал на конкурса на СЕМ

29.06.2022

Обновена

СВЕТОСЛАВ СПАСОВ

8733