Медия без
политическа реклама

КПКОНПИ взе антинаграда за достъп до информация

28 Септ. 2019
ПДИ

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) грабна антинаградата за достъп до информация. КПКОНПИ получи "Вързан ключ" от Програма "Достъп до информация" (ПДИ) по време на 17-та церемония за връчване на награди по повод Международния ден на правото да знам.

Комисията, доскоро ръководена от Пламен Георгиев, е "отличена" за това, че не отговаря на заявления за достъп до обществена информация, както и заради многото съдебни дела, заведени от журналисти, срещу мълчаливите й откази да предостави информация.

Конкурент за антинаградата бяха ДНСК и прокуратурата.

Антинаградата "Катинар" за институция, която не изпълнява задълженията си по Закона за достъп до обществена информация, беше присъдена на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Причината - влошаване на практиките по предоставяне на достъп до информация и по-конкретно за отказите да предостави достъп до разрешения, които МОСВ е издало на въглищни централи да изгарят отпадъци за експериментални цели – информация, свързана със здравето и живота на хората. "Срамота" (антиграмота) получи Българската агенция по безопасност на храните заради системния отказ да дава информация по важни за обществеността теми. Едни от последните са за договора с фирмата, която събира такса дезинфекция на ГКПП "Капитан Андреево“, както и за информация относно методите на контрол при обезвреждането на животински трупове.

Наградата "Златен ключ" беше присъдена на Светлозар Алексиев от София за изключителна последователност и упоритост в използването на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), включително водене на съдебни дела срещу откази. Така Алексиев успя да повиши прозрачността на Столична община по редица важни и актуални въпроси като организацията на пътното движение, контрола на търговските обекти в Южния парк, ремонта на ул. "Граф Игнатиев", мотивират се от ПДИ.

Почетна грамота получи и Свилен Димитров и неформална група "Протест Силистра".

В категорията "Неправителствена организация, упражнявала най-активно правото си на достъп до информация" е отличен Българският хелзинкски комитет за систематичното и последователно използване на ЗДОИ, включително водене на съдебни дела, за събиране на данни от съдебната практика за убийства на жени в България. През 2019 г. БХК систематизира и картографира данните в платформата ubita.org – специален сайт, съдържащ база данни със съдебната практика по дела за убийства на жени, инфографики и лични истории на жени-жертви на насилие, обясняват от ПДИ.

За най-добра журналистическа кампания "Златен ключ" взе Илия Вълков от списание "Клуб Z". През последната година той отрази кои медии какви суми са получили по европейски програми от влизането на България в ЕС, което има отношение към свободата на изразяване и независимостта на медиите, както и пръв съобщи сумата, която данъкоплатците щяха да заплатят при т.нар. данъчната амнистия за вероизповеданията, обясняват от ПДИ.

Златен ключ за най-добре организирано предоставяне на информация за граждани получи Сметната палата. 

Още по темата