Quantcast

Медия без
политическа реклама

Депутатите изключиха ББР от закона за държавните фирми

Банката, създадена да финансира дребния бизнес, ще продължи да работи без контрол

27 Септ. 2019МИЛА КИСЬОВА
Илияна Кирилова
Депутатите от "Атака" начело с Десислав Чуколов (на преден план) настояха, че Българската банка за развитие трябва да бъде изключена от закона за публичните предприятия. В четвъртък искането им бе подкрепено при окончателното гласуване на Закона за публичните финанси.

Държавната Българска банка за развитие (ББР) и дъщерните й дружества няма да са обект на закона за публичните предприятия. Това означава, че те няма да подлежат на по-засилен контрол. Това гласуваха депутатите вчера при второто четене на законопроекта. Приемането му е част от ангажиментите, които България пое в хода на присъединяването към еврозоната. По идея целта е управлението на държавните компании да се модернизира според най-добрите международни практики.

Законопроектът е на Министерския съвет, но текстът за изключването на ББР от обхвата му е внесен от депутата от "Атака" Десислав Чуколов. От "Атака" настояха затягането на контрола върху публичните предприятия да не важи за "дружества, които осъществяват дейност като кредитни институции", защото те и бездруго били твърде регулирани - от БНБ, КФН и др., и "попадането им в обхвата на закона би довело до дисбаланси и двойна и тройна отчетност, което би затруднило дейността им". Правилата за отчетност на кредитните институции вече са съобразени с добрите практики на ЕС и с бъдещото ни членство в ERM2, твърдят от "Атака".

На практика изключването на държавни кредитни институции, предложено от хората на Волен Сидеров, се отнася само за ББР и за дъщерните й дружества - "Национален гаранционен фонд" и "Микрофинансираща институция Джобс". Има и други силно  регулирани държавни предприятия - например в енергетиката, но за тях "Атака" не предлага измъкване от обхвата на закона. ББР търпи критики, защото е създадена да подпомага малките фирми, а най-голям дял в кредитния й портфейл заемат скъпи проекти на едрия бизнес.

Против изключването на ББР от закона в пленарна зала бяха единствено депутатите от БСП.  "Това е лобистки текст. ББР е създадена да подпомага малкия и средния бизнес, а тя не изпълнява функциите, за които е създадена, възрази Христо Проданов от БСП. По думите му банката е източник на "свежи" средства за четири-пет човека.

СЪПРОТИВА

От КНСБ разпространиха в кулоарите на парламента декларация във връзка с отхвърлените от икономическата комисия техни предложения в законопроекта. Народното събрание на практика "отрязва" работниците от правото им да контролират публичните компании, което е тяхно право по конституция, както и според редица международни актове, които препоръчват независим надзор на управлението на държавните дружества, посочват от независимите синдикати.