Медия без
политическа реклама

Съдия: Когато съдът угажда на улицата, правосъдието напуска залата

В София се организира митинг срещу освобождаването на Джок Полфрийман

26 Септ. 2019Обновена
Би Ти Ви

Ако съдът започне да угажда на улицата, българските граждани няма да могат да разчитат на правосъдие, предупреди пред БНР Емил Дечев от Управителния съвет на Съюза на съдиите във връзка с предсрочното условно освобождаване на Джок Полфийман и последвалите протести срещу това решение.

„Призивите – улицата да се разправи със съдиите, взели това съдебно решение, влияят на климата в съда и на работата на съдиите. Едно от големите достижения на цивилизацията е съдът да решава всеки съдебен казус според закона и според своето вътрешно убеждение, спазвайки закона. Когато съдът се откаже от това и започне да слуша улицата, правосъдието напуска съдебната зала. Днес улицата може да мисли едно, след един ден, една седмица или една година тя може да мисли точно обратното“, коментира Дечев в интервю за предаването „Преди всички“.

Ако съдийският състав по делото „Полфрийман“ се беше съобразил с настроенията на хората и не бяха освободили условно британския гражданин, това щеше да е класически пример на съдийски популизъм, смята той. По думите му обаче това категорично не може да се нарече правосъдие.

„Вероятно това съдебно определение на тричленния състав на САС се използва и за един вид разправа срещу Съюза на съдиите. Има хора, които желаят този съюз да не съществува, защото той по някакъв начин пречи, обърква сметките на хората, които желаят да диктуват какво да се случи в съдебната система“, изказа мнение Емил Дечев. 

Вчера Съюзът на съдиите призова за оставка членовете на Съдийската колегия на ВСС. Каква ще е реакцията им според Дечев:

„Най-вероятно ще има едно неглижиране, премълчаване на случилото се или пък ще се излезе с декларация или изказване на отделни членове, че не сме прави в това, че сме поискали оставката на Съдийската колегия“.  

Довечера в 18 часа на площад „България“ в София ще се проведе митинг срещу освобождаването на Джок Полфрийман. Недоволството е организирано от близки и приятели на убития Андрей Монов, съобщава още Националното радио.

Софийският градски съд отново изпрати на ВКС делото по искането за условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман с изпълнени указания и доказателства за връчен препис от искането на главния прокурор за възобновяване на делото на осъденото лице. Това съобщиха в същото време от пресцентъра на СГС.

Икономия на време, а не процесуален пропуск, е причината вчера съдията докладчик по делото да разпореди то да бъде изпратено незабавно във ВКС след уведомяване на страните за искането на главния прокурор. Съобщенията от получените уведомления щяха да бъдат допълнително внесени, докато делото се администрира във ВКС.

Делото по искането за възобновяване на производството за условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман, осъден на 20 г. за убийство през 2007 г.,  ще бъде публично разпределено днес във Върховния касационен съд, съобщиха от пресцентъра на съда.

В сряда ВКС отказва образуването на дело и върна преписката за окомплектоване на Софийския градски съд. Основните аргументи на съда бяха чисто формални и процедурни - самият Полфрийман не е получил искането на Цацаров и съпътстващата документация. Сега Градският съд е изпълнил указанията на по-висшата съдебна инстанция и е представил доказателства за връчен препис от искането на главния прокурор за възобновяване на делото на осъдения Полфрийман

Към момента австралийския гражданин Полфрийман се намира в бежанския център. Заместник-вътрешният министър Стефан Балабанов обяви, че той ще остане в дома за бежанци в Бусманци до окончателното решение на съда по искането на главния прокурор.

Още по темата