Медия без
политическа реклама

Някои са по-исторически!

Аспекти на голямото признание

26 Септ. 2019Хон Гил Дон
Портрет на каратиста като по-млад

Историческо посещение на премиера в Република Корея! 

На Борисов всички посещения са му исторически, но някои са по-исторически. 

В Корея Борисов уговори милиардни инвестиции, както преди това уговори иранци да строят китайска атомна централа в Белене с американско участие. (Може и да не е баш тъй разпределението на ангажиментите в Белене, но в общи линии май беше така.) По същия начин преди евроизборите беше окончателно уговорено "Фолксваген" да направи гигантска инвестиция някъде край Пловдив - голям успех за държавата и уважение лично към Борисов. След това казаха, че инвестиция няма да има у нас, но сме се класирали на второ място, което също е голямо признание за страната; а пък сега в Корея казаха, че "продължаващите преговори с "Фолксваген" са се разчули по целия свят, та и чак в Корея! 

Така че за инвестициите от големите корейски фирми у нас също сме оптимисти и сме сигурни, че те ще покажат и голямо уважение към нашия ръководител. Дет се вика - даже да няма един корейски вон инвестиция, уважението и отношението са важни. А не като в оня виц, дето Моше разбрал, че Исак не му е откраднал сребърните прибори, но лошото чувство останало. 

Но стига с тия инвестиции - те си вървят по етапен ред от Белене до Сеул. 

По-важното е, че премиерът беше уважен от корейците и като каратист! Беше му присъден почетен девети дан по таекуондо - домакините му организираха церемония, облякоха го в кимоно XL, дадоха му да разбие дъска и го удостоиха както си трябва. Борисов дръпна една реч за принципите на таекуондо и се показа като познавач на тия философии. 

За да допълним образа на този балкански Брус Ли, ще припомним някои негови успехи в тази област. 

При предишно посещение в Япония Борисов си водеше делегация, в която се числеше и тогавашният земеделски министър Мирослав "Мършата" Найденов. Борисов тогава ужким показваше умения в източните бойни изкуства и ритна няколко пъти министъра си - той се хилеше "непринудено", давайки вид, че и той се забавлява. Другото геройство на Борисов в Япония беше, че отказа поканата на домакините да види прочута статуя на Буда - явно за да избегне конфуза да бъде сниман с Буда. Маваши-геритата на Борисов в Страната на изгряващото слънце повече приличаха на селски шутове - но който не разбира, да не се обажда!

Обаче един, дето разбира, преди години се беше обадил и разправяше, че всичките самохвалства на премиера за успехите му в каратето са негови лични измишльотини и преувеличения. 

Така твърдеше през 2012 Цончо Колев - бивш треньор по карате на премиера - че Борисов никога не е бил състезател по карате; че няма и не е имал черен колан на каратист; че клубът му по карате е създаден от Алексей Петров; че всъщност единствените му заслуги към българското карате са в ролята му на администратор, спуснат "отгоре".

Което ни напомня и една друга особеност на Борисов. Когато говори за своите заслуги, той казва - моят дан. Думата дан принципно е в женски род, когато става дума за заслуги, и в мъжки, когато се говори за степени на развитие в бойните изкуства. Явно желанието на премиера да има истински дан в каратето го кара да сменя джендъра на другата дан. 

Е, сега вече си има истински черен колан и девети дан по карате - почетен, като професурата на някои професори, ама дан! 

Още по темата