Quantcast
Аспекти на голямото признание | СЕГА
facebook
twitter

После

Някои са по-исторически!

Аспекти на голямото признание

766
Портрет на каратиста като по-млад

Историческо посещение на премиера в Република Корея! 

На Борисов всички посещения са му исторически, но някои са по-исторически. 

В Корея Борисов уговори милиардни инвестиции, както преди това уговори иранци да строят китайска атомна централа в Белене с американско участие. (Може и да не е баш тъй разпределението на ангажиментите в Белене, но в общи линии май беше така.) По същия начин преди евроизборите беше окончателно уговорено "Фолксваген" да направи гигантска инвестиция някъде край Пловдив - голям успех за държавата и уважение лично към Борисов. След това казаха, че инвестиция няма да има у нас, но сме се класирали на второ място, което също е голямо признание за страната; а пък сега в Корея казаха, че "продължаващите преговори с "Фолксваген" са се разчули по целия свят, та и чак в Корея! 

Така че за инвестициите от големите корейски фирми у нас също сме оптимисти и сме сигурни, че те ще покажат и голямо уважение към нашия ръководител. Дет се вика - даже да няма един корейски вон инвестиция, уважението и отношението са важни. А не като в оня виц, дето Моше разбрал, че Исак не му е откраднал сребърните прибори, но лошото чувство останало. 

Но стига с тия инвестиции - те си вървят по етапен ред от Белене до Сеул. 

По-важното е, че премиерът беше уважен от корейците и като каратист! Беше му присъден почетен девети дан по таекуондо - домакините му организираха церемония, облякоха го в кимоно XL, дадоха му да разбие дъска и го удостоиха както си трябва. Борисов дръпна една реч за принципите на таекуондо и се показа като познавач на тия философии. 

За да допълним образа на този балкански Брус Ли, ще припомним някои негови успехи в тази област. 

При предишно посещение в Япония Борисов си водеше делегация, в която се числеше и тогавашният земеделски министър Мирослав "Мършата" Найденов. Борисов тогава ужким показваше умения в източните бойни изкуства и ритна няколко пъти министъра си - той се хилеше "непринудено", давайки вид, че и той се забавлява. Другото геройство на Борисов в Япония беше, че отказа поканата на домакините да види прочута статуя на Буда - явно за да избегне конфуза да бъде сниман с Буда. Маваши-геритата на Борисов в Страната на изгряващото слънце повече приличаха на селски шутове - но който не разбира, да не се обажда!

Обаче един, дето разбира, преди години се беше обадил и разправяше, че всичките самохвалства на премиера за успехите му в каратето са негови лични измишльотини и преувеличения. 

Така твърдеше през 2012 Цончо Колев - бивш треньор по карате на премиера - че Борисов никога не е бил състезател по карате; че няма и не е имал черен колан на каратист; че клубът му по карате е създаден от Алексей Петров; че всъщност единствените му заслуги към българското карате са в ролята му на администратор, спуснат "отгоре".

Което ни напомня и една друга особеност на Борисов. Когато говори за своите заслуги, той казва - моят дан. Думата дан принципно е в женски род, когато става дума за заслуги, и в мъжки, когато се говори за степени на развитие в бойните изкуства. Явно желанието на премиера да има истински дан в каратето го кара да сменя джендъра на другата дан. 

Е, сега вече си има истински черен колан и девети дан по карате - почетен, като професурата на някои професори, ама дан! 

Още

Украинка взе тежък реванш от Ивет Горанова

28.05.2022

485
Ивет Горанова ще играе за злато на европейското по карате

26.05.2022

291
Ивет Горанова извоюва бронза на световното първенство

20.11.2021

Обновена

1711