Quantcast
България е на 37-о място по икономическа свобода | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

България е на 37-о място по икономическа свобода

247
 Pixabay

България е поставена на 37-о място от 162 държави в света в традиционния Индекс на икономическа свобода на института "Фрейзър". В сравнение с предходни години позицията на страната ни се подобрява, макар и само до най-високото постигано ниво от десетилетие насам. През 2009 г. страната пак бе на същата позиция. От 2009 до 2015 година има влошаване, а от 2015 г. се наблюдава обръщане на тенденцията.

Използваните данни в изследването са за 2017 г. и в тях влизат индикатори като работа на съдебната система, защита на правата на собственост, стабилни пари, свобода на международната търговия, регулации и др., съобщиха от Института за пазарна икономика (ИПИ).

За България е отчетено леко подобрение в графата "регулации", но въпреки това страната ни получава ниски оценки за правенето на бизнес и наличието на корупция. Оценката на индекса "стабилни пари" е добра, но заради валутния борд, който остава гарант за стабилността на лева, посочват от ИПИ. Именно това е и категорията, в която страната ни традиционно постига най-добрите си резултати.

На първите места по икономическа свобода се нареждат Хонконг, Сингапур и Нова Зеландия. Челната десетка се допълва от Швейцария, САЩ, Ирландия, Обединеното кралство, Канада, Австралия и Мавриций. В дъното на индекса са Венецуела, Либия и Судан. Това не е изненада - повечето от страните на опашката са в условия на гражданска война, тежка икономическа криза или и двете.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

5G: САЩ и Балчик поведоха битка срещу нечистата мрежа

30.10.2020

ПЕТЬО ЦЕКОВ

2599
България признава македонския език и идентичност

29.10.2020

Обновена

СВЕТОСЛАВ ТЕРЗИЕВ

18087 109
Захариева плаши Северна Македония с блокиране за ЕС

28.10.2020

2242 36

Коментари

н16
снимка на н16

На първите места по икономическа свобода се нареждат Хонконг, Сингапур и Нова Зеландия. 

А тия демонстранти в Хонконг, какво искат? Да си загубят свободата ?

Доктор УдХаус

Точно обратното, искат да НЕ си я загубят. Протестите бяха предизвикани от проектозакон, който предвиждаше граждани на Хонг Конг да могат да бъдат екстрадирани и съдени в Китай - нещо, което ще унищожи гражданските права и свободите на жителите на града и което влиза в остро противоречие с конституцията на Хонг Конг, която гарантира гарантира свободи, като правото на протест, правото на свободна преса и свобода на словото - неща, които не са познати в Китай. 
 

Влез или се регистрирай за да коментираш