Медия без
политическа реклама

Провал за САЩ на Мондиал `19 по баскетбол

Американският национален отбор по баскетбол ще остане без медал от световното първенство за първи път от 17 години, след като отпадна още на 1/4-финал от Мондиал `19 в Китай. Американците, които преследваха трета поредна световна титла, отстъпиха със 79:89 срещу Франция.

Това е първа загуба за САЩ в международен турнир от 2006 г., когато тимът падна от Гърция на полуфинала на световното първенство в Япония. Американците бяха в серия от 58 поредни победи на големи шампионати. За първи път от 2002 г. те не влизат в Топ 4 на шампионата на планетата, а едва за втори път в последните 10 световни първенства тимът няма да вземе медал.

Загубата е едва 10-а за САЩ, откакто в тима могат да играят баскетболисти от НБА. За разлика от някои от предишните обаче, това поражение не е чак толкова сензационно, тъй като американците пристигнаха в Китай с доста по-слаб отбор от очакваното. Всички големи звезди от НБА отказаха да се присъединят, а още преди шампионата тимът допусна първата си загуба изобщо от 2006 г. насам - в контрола срещу Австралия.

На световното все пак САЩ показаха по-добра игра, но не и срещу Франция. Водени от двама баскетболисти от НБА - Руди Гобер и Еван Фурние, французите поведоха с 6 т. на почивката. В третата четвърт американците обърнаха и дори дръпнаха със 7 т. В последната част обаче Франция бе много по-добрият тим и стигна заслужено до победата. Фурние вкара 22 т. за успеха, а Гобер добави 21. Донован Мичъл отбеляза 29 т. за САЩ.

Това бе първи успех за "петлите" срещу САЩ на световно първенство или олимпийски игри. Досега балансът на Франция бе 9 загуби от 9 мача. "Не знам как да опиша тази победа. Мечтая за това от много време. Това е от онези мачове, за които ще се говори след 20 години. Но ние сме дошли тук за златото и този успех няма да значи нищо, ако не спечелим златото", каза Гобер, чийто тим ще срещне Аржентина на полуфиналите.