Quantcast
Фирмите за е-тротинетки под наем в София вече са две | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

1 пост / 0 нови
СЕГА администратор
Фирмите за е-тротинетки под наем в София вече са две

Въпреки че превозните средства и самата услуга все още не са регламентирани по никакъв начин, в София вече действа втора компания за отдаване на електрически тротинетки под наем. Тя е американска, като условията за наемане на нейните возила са идентични с тези на фирмата, която отдава тротинетки от около месец – 1.5 лв. за отключване и 30 ст. на минута. Превозните средства на новата фирма ще се взимат и трябва да се оставят на същите паркоместа, които Столичната община вече определи за първата. Новият оператор ще дава бонус от 50 ст., ако клиентът паркира тротинетката в определените зони.

До края на месеца в София вероятно ще се появи и трета фирма за споделени превози с е-тротинетки, с което техният брой ще надхвърли 350. Интерес да работят в София са заявили общо пет фирми, съобщи координаторът на проекта на Столичната община „Зелена София“ Елица Панайотова. Общината няма договор с компаниите и не получава наем от тях. Единственият документ, въз основа на който те работят в момента, е меморандум между „Зелена София“ и операторите, с който се определят местата за паркиране, трасетата, по които тротинетките могат да се движат – велоалеи, най-вдясно по улиците, но без булеварди с две платна и бус лента и т.н. В меморандума e посочено и че новите уреди не трябва да се карат по тротоарите, каза още Панайотова. Все неща, които видимо обаче не се спазват, въпреки че услугата се разраства и че броят на предлагащите я расте. В същото време представителите на градската управа продължават да говорят без ясни срокове кога е-тротинетките ще се появят в Закона за движение по пътищата и какъв е техният статут в момента.      

 

ОЩЕ

В София под наем вече се предлагат и мотопеди. Те са паркирани на същите места в центъра, определени за е-возилата, като с тях може да излиза от т.нар. широк център. Ползването им също става след сваляне на апликация, която е безплатна. След това цената е 29 ст. на минута, като мотопедът може да се наеме и целодневно за 59 лв. 

Към статията във в. СЕГА