facebook
twitter

България

78 фирми плащат глоби за отказ да наемат хора с увреждания

301
 Илияна Кирилова

Около 52 хиляди лева са постъпили в Главна инспекция по труда от компенсационни вноски на работодатели, отказали да разкрият и приспособят специфично работно място за хора с функционални дефицити съгласно изискванията на Закона за хората с увреждания. Сумите от санкциите са внесени от 78 работодатели, които са предпочели да плащат наказателната вноска в размер на 30 на сто от минималната работна заплата месечно. Останалите задължени от закона фирми са заявили, че са изпълнили задълженията си за наемане на хора с трайни увреждания. Доколко това е така, ГИТ ще установява занапред при планираните си проверки. Това съобщи вчера в социалната парламентарна комисия социалният министър Бисер Петков в отговор на депутатски въпрос за това как бизнесът изпълнява квотните си задължения. 

Законовото изискване към бизнеса влезе в сила на 2 юли т. г., когато изтече срокът, в който работодателите можеха да потърсят посредничеството на бюрата по труда за изпълнение на вменените им задължения. Социалният министър Бисер Петков отчете, че в рамките на този срок Инспекцията по труда е уточнила критериите за фактори на работна среда, която е рискова за хора с ТЕЛК решения и възпрепятства фирмите да ги наемат. Съгласно новите правила фирмите с подходяща за наемане на хора с увреждания работна среда, които са с числен състав от 50 до 99 служители, трябва да наемат на работа поне един човек с трайно увреждане извън позициите, отредени за трудоустрояване. Квотата за средните и големите фирми със 100 и повече служители е 2% от работните места.

 

ВНОСКИ

Компенсационните вноски, постъпили в сметка на инспекцията по труда, ще се управляват от Агенцията за хората с увреждания. С тях ще се финансират дейности в подкрепа на работодателите за осигуряване на заетост за хората с трайни увреждания по Националната програма за заетост и обучение на хора с увреждания. Съгласно заложените в нея насърчителни мерки за квалификацията и обучението на всеки нает човек с увреждане фирмите ще получават по 200 лева. За оборудването на съществуващо или на ново работно място според потребностите и затрудненията на работника ще отпускат еднократно 10 хиляди лева.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Бизнесът: Държавната машина се използва за рекет

10.09.2020

4318 32
Бизнесът гледа по-оптимистично на следващите месеци

08.09.2020

516 4
И бизнесът въстана срещу мерките за "вечния длъжник"

03.08.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

5287 9

Коментари

Деяна Илиева
снимка на Деяна Илиева

Разбирам, че трябва да го докарате до бомбастично заглавие, но фирмите, които плащат компенсационна вноска не са "отказали" да назначат лице с увреждания и компенсационните вноски не са "санкция" или "глоба". Те просто не могат да запълнят квотата.

 

Дори да плащаш компенсационна вноска, това не те освобождава от задължението да търсиш човек, така че и на тези фирми ще им се наложи да доказват, че търсят човек, независимо че си плащат.

 

Впрочем, при около 5500 фирми с над 50 човека в България, 78 платили компенсационна вноска е доста мижава число, макар в заглавието да е направено така, че да изглежда голямо :)

Влез или се регистрирай за да коментираш