Медия без
политическа реклама

Изфабрикуван сигнал за преврат бе внесен в прокуратурата

Съмнителен субект, свързан с криминални лица и познайник от протестите срещу Орешарски, отново бе задействан политически

На снимките се вижда, че комуникацията е водена с профил във Фейсбук, различен от оригиналния на Десислава Иванчева.

Ден след като хиляди граждани бяха на площада, за да изразят недоволството си от номинацията на Иван Гешев за главен прокурор, стар познайник от протестите срещу кабинета "Орешарски" внесе в прокуратурата съшит с бели конци сигнал за "организиране на държавен преврат". Във вторник Йордан Бонев, който е син на осъдения за наркотици Венцислав Ангелов - Чикагото, и бивш сподвижник на Бисер Миланов - Петното, придобил популярност през 2014 г., изпрати до медиите кореспонденция между фалшиви профили във Фейсбук, в която се обсъждат протестите, както и видео с бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. Заради намерението си да внесе сигнала Бонев дори бе интервюиран в пряко включване в новините на Нова телевизия във вторник вечерта без ни най-малък намек на журналистите кой всъщност е Бонев и могат ли твърденията му да се вземат на сериозно.

Бонев твърди, че имало сценарий премиерът Бойко Борисов да бъде свален от власт насилствено, чрез радикални действия и да се осуети кандидатурата на Гешев за главен прокурор. Това било планирано от организирана престъпна група, от която той неволно станал част. В писмото на Бонев до медиите се казва, че "всичко приложено към настоящия сигнал (чатове, звукозаписи и видеозаписи) води до основателни съмнения, че финансов център на тази организирана група са издирваният от Интерпол банкер Цветан Василев и обвиняемият за пране на пари олигарх Иво Пропокиев, а организационен център – подсъдимата Десислава Иванчева, излезлият съвсем наскоро от затвора Венцислав Ангелов – Чикагото (родният ми баща), т.нар. гражданско движение "БОЕЦ” , "разследващата” медия "Биволъ" и „Да, България”.

Като доказателство за твърденията си Бонев представя екранни снимки на чатове, за които е категоричен, че са между Десислава Иванчева и Венцислав Ангелов - Чикагото. Двамата обсъждали финансиране за протестите срещу Гешев и кабинета. "Значи Иво ще помага в София... На нашия в Белград е предадено за финансиране на кандидатурата ти, както и на моята", пише уж бившата кметица. На снимките се вижда обаче, че профилът във Фейсбук, с който е комуникирано, се казва Desislava Ivancheva. Справка в социалната мрежа показва, че е създаден на 7 септември и се различава от оригиналния профил на Иванчева, който е изписан с две "s". 

Към материалите е приложено и видео, на което Иванчева е заснета да пуши цигара, а мъжки глас, който подозрително много прилича на този на Бонев, я разпитва за следователя Бойко Атанасов. "На протеста на 12-и за Бойко Атанасов ли да викаме?", пита мъжът. Бившата кметица отговаря: "Против Гешев. Трябва да свалим Гешев, пък кой ще сложим, където се казва - няма значение. Е, има значение, естествено". Мистериозният оператор обаче отново пита за Атанасов, който беше предложен от сдружение "БОЕЦ" като алтернативна кандидатура за главен прокурор. "Бойко Атанасов пое ли ангажимент да ви махне поне обвиненията?", иска да знае мъжът. "Нашите ли? Аз не съм се пазарила, аз не правя сделки. Аз съм малко тъпо парче, разбираш ли? Малко съм идеалист, малко съм ку-ку", заявява Иванчева.

Тя нарече сигнала на Бонев "пълни смешки". "Ако някой внесе такъв сигнал, ще бъде съден за набеждаване", закани се пък заместничката й Биляна Петрова. "Те просто ни имитират, ние сме оригиналът", заключи тя.

Още по темата