Медия без
политическа реклама

Съд обяви за незаконно "замразяването" на британския парламент

Върховният апелативен съд на Шотландия в сряда обяви решението на британския премиер Борис Джонсън да прекрати дейността на парламента за „незаконосъобразно“ по дело, заведено от депутати и определено за обжалване от правителството, съобщи Би Би Си.  Решението отменя предишно съдебно решение в Шотландия, което проправи пътя на Джонсън да прекрати сесията на парламента във вторник до 14 октомври - само няколко седмици преди Великобритания евентуално да напусне Европейския съюз.

Правителството обаче веднага заяви, че ще обжалва решението пред върховния съд в Лондон. Адвокат, участващ в завеждането на делото в Шотландия, предложи той да бъде изслушан веднага следващия вторник. Съдиите във Върховния апелативен съд в Шотландия постановиха, че съветът на Джонсън към кралицата да преустанови работата на парламента "е незаконен, защото има за цел“ да възпрепятства работата на парламента. Делото е заведено от 78 британски депутати, които обвиняват Джонсън, че се опитва да затвори устата на критиците на плана си да напусне ЕС следващия месец без сделка с Брюксел.

„Разочаровани сме от днешното решение и ще обжалваме във Върховния съд на Обединеното кралство. Правителството на Обединеното кралство трябва да представи силна вътрешна законодателна програма. Преустановяването на дейността на парламента е законният и необходим начин за постигането на това", съобщи говорител на правителството. Той отбеляза, че отделно дело, заведено във Върховния съд в Лондон миналата седмица срещу прекратяване на парламентарната дейност, се е провалило.

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?