Медия без
политическа реклама

Съд обяви за незаконно "замразяването" на британския парламент

Магистратите постановиха, че искането на Борис Джонсън към кралицата да преустанови работата на депутатите нарушава закона, защото има за цел да възпрепятства работата им

11 Септ. 2019
ЕПА/БГНЕС

Върховният апелативен съд на Шотландия в сряда обяви решението на британския премиер Борис Джонсън да прекрати дейността на парламента за „незаконосъобразно“ по дело, заведено от депутати и определено за обжалване от правителството, съобщи Би Би Си.  Решението отменя предишно съдебно решение в Шотландия, което проправи пътя на Джонсън да прекрати сесията на парламента във вторник до 14 октомври - само няколко седмици преди Великобритания евентуално да напусне Европейския съюз.

Правителството обаче веднага заяви, че ще обжалва решението пред върховния съд в Лондон. Адвокат, участващ в завеждането на делото в Шотландия, предложи той да бъде изслушан веднага следващия вторник. Съдиите във Върховния апелативен съд в Шотландия постановиха, че съветът на Джонсън към кралицата да преустанови работата на парламента "е незаконен, защото има за цел“ да възпрепятства работата на парламента. Делото е заведено от 78 британски депутати, които обвиняват Джонсън, че се опитва да затвори устата на критиците на плана си да напусне ЕС следващия месец без сделка с Брюксел.

„Разочаровани сме от днешното решение и ще обжалваме във Върховния съд на Обединеното кралство. Правителството на Обединеното кралство трябва да представи силна вътрешна законодателна програма. Преустановяването на дейността на парламента е законният и необходим начин за постигането на това", съобщи говорител на правителството. Той отбеляза, че отделно дело, заведено във Върховния съд в Лондон миналата седмица срещу прекратяване на парламентарната дейност, се е провалило.

Още по темата