Медия без
политическа реклама

С две премиери се задава "Сцена на кръстопът"

През първите пет дена превес има софийската театрална продукция

Снимка: Стефан Н. Щерев
По думите на Явор Гърдев "Празникът"  е пиеса за самоопределението.

В Пловдив: от 11 до 21 септември 
Мото: "Театърът: невъзможното"

Двадесет и две представления от националния театрален афиш, както и спектакли на артисти от Украйна и Унгария включва програмата на 23-тото издание на Есенния международен театрален фестивал "Сцена на кръстопът". То започва утре, а старта ще даде театърът домакин, който приветства публиката на две премиери. Става дума за постановката на Владимир Люцканов "По-полека", създадена по идея на Александър Секулов и по песни на Стефан Вълдобрев (копродукция с Младежкия театър "Николай Бинев). Вторият спектакъл е със заглавие "Слава!" - истинската история на Флорънс Фостър Дженкинс от Питър Куилтър. Режисьор е Стайко Мурджев, а в ролите се изявяват Ивана Папазова, Димитър Банчев, Атанас Атанасов и други.
В четвъртък Ива Тодорова ще представи своя авторски спектакъл "Приятно ми е, Ива!", героинята в който ребром поставя въпроса правим ли онова, което обичаме, и обичаме ли онова, което правим (заглавието е от афиша на Театър 199).
На 13 септември зрителите могат да гледат пиесата на Лиза Шопова "Трима мъже и една Маргарита". Тя е за знаците на съдбата, която в някакъв момент ни казва "стоп". Задъханото действие, което протича в рамките на осем часа, се развива в болнична стая. В ролите на баща и син, каквито са двамата в реалния живот, са Христо Мутафчиев и Асен Мутафчиев. Неподражаема е Маргарита Хлебарова в образа на медицинската сестра. В кожата на четвъртия персонаж до сълзи ни разсмива Петър Калчев.
Сред акцентите е постановката на Лилия Абаджиева "Защото на мама така й харесва" от Жолт Пожгай (Общински театър "Възраждане"). По думите й 
през една преувеличена, комедийна оптика се илюстрира как мнимият живот ни отдалечава от същностния или от този, който копнеем да имаме. Играе се на 13 септември.
На следващия ден Малък градски театър "Зад канала" ще се представи със спектакъла на Явор Гърдев "Празникът". В основата му е филмът "Празненството" на Томас Витенберг, създаден по негов сценарий в сътрудничество с Могенс Руков и Бо Хансен. Сценичната адаптация е дело на британския драматург Дейвид Елдридж. От 2004 г., когато е поставена за пръв път в лондонския театър "Алмейда" с участието на Том Харди, пиесата, в чиято основа е залегнал тежък морален казус, се играе с небивал успех по цял свят.
Отново на 14 септември Драматично-кукленият театър "Иван Димов" в Хасково гостува с постановката на Иван Савов "Различен от всички" от Алексей Слаповски. 
В самия край на седмицата актьорите от Театър "София" ще се превъплътят в героите на Ерик-Еманюел Шмит от пиесата "Развратникът". "Можем да бъдем парадоксално смели и да прегърнем превратната съдба, да не осъждаме промените, да иронизираме успехите, да не се потискаме от провалите и да вярваме в истината на смеха и целувките. Спектакълът ни окуражава в тази посока", казва режисьорът Стоян Радев.



 

Още по темата