facebook
twitter

Наблюдател

Ограмотяването на Европа да започне от българския премиер

Ресорът на Мария Габриел ще модернизира България, колкото Борисов ще проговори чужди езици
17 284
 Карикатура: Христо Комарницки

Европа навлиза в ново Просвещение, но едва ли си дава сметка. За образованието й занапред ще се грижи българската еврокомисарка Мария Габриел. Чрез нея ще придобият нов смисъл думите на Иван Вазов "и ний сме дали нещо на светът". Народният поет е имал предвид "вси словене", които чрез нас са се научили "книга да четат". Сега мисията ни е по-амбициозна, защото вси европейци ще черпят от българския опит. Какво можем да им предложим?

Трудно е да се проникне в мислите на Мария Габриел, защото като водач на листата на ГЕРБ за европейските избори през май 2019 г. тя задължително ги криеше зад встъпленията от сорта на: "Както каза нашият лидер г-н Борисов", "както каза лидерът на ГЕРБ" или "както каза премиерът Борисов". Оттам нататък обичайно следваше негов цитат, който, общо взето, оформяше съдържанието на нейните изявления. За да разберем какво предстои в Европа, трябва да следим не толкова думите на Мария Габриел, колкото на Бойко Борисов. А неговият най-известен цитат, засягащ собственото му и нашето национално културно-просветно равнище, е: "И аз съм прост, и вие сте прости - затова се разбираме".

Тази мъдрост минава за вътрешна употреба, но дали Европа ще я разбере по същия начин? Когато Мария Габриел започне да учи на ум и разум другите държави, всяка може да се заинтересува

 

що за интелектуална мощ носи от родината си

 

Позоваванията на Бойко Борисов вероятно ще й направят лоша услуга, защото изявите му в Брюксел са прекалено видими и не могат да бъдат прикрити със загладени цитати. В международна среда първото, което събеседниците преценяват, е способността за комуникация на чужди езици, която определено не е формирана у Борисов. Оправданията му, че е бил жертва на комунистическия режим, звучат неубедително, защото негови връстници показват висока езикова грамотност. Само преди половин година той твърдеше не къде да е, а в Европейския парламент в Брюксел: "В село Банкя ни казваха - английски не трябва да се учи, това е буржоазна работа". В други изказвания пък е давал да се разбере, че между топката и книгата изборът му е падал върху топката.

Образователните липси не бива да се омаловажават, защото съпътстват човека през целия му живот, каквато и кариера да направи. Като министър-председател Борисов ни даде съвсем пресен пример в края на август, обяснявайки защо бившият шеф на антикорупционната комисия Пламен Георгиев има „достатъчна езикова подготовка“ да стане консул във Валенсия въпреки основателните съмнения в неговите познания по испански език: "Пламен Георгиев е с няколко образования, хиляди награди, с милиарди задържани и конфискувани средства, с няколко езика”. Вижда се, че образователните дефицити са не само за лична сметка, но и за държавата, която се оставя да бъде представлявана от учили-недоучили хора.

Бойко Борисов няма да се захване да работи над себе си само защото пратената от него в Брюксел еврокомисарка е получила ресор "Иновации и младеж". В образованието, както и в другите ресори, за които се спекулираше, че могат да бъдат дадени на България,

 

той не вижда друго освен парите

 

Първата му реакция във Фейсбук гласеше: "Изключително важен и модерен ресор с бюджет 100 млрд. евро - третото по големина перо в общия бюджет на ЕС. Мария Габриел ще поеме изцяло цифровите умения в образованието, а очакванията са бюджетът за образование да бъде увеличен тройно." Сякаш от социалната мрежа ни гледаше анимационният герой Чичо Скрудж, когото рисуват с въртящи се пред очите му жълтици.

За човек с образователен недостиг трябва да се уточни, че 100 млрд. евро не са бюджет за образование, защото целият годишен бюджет на ЕС е 150 млрд. евро, а това е прогнозна сума за следващия 7-годишен период в Многогодишната финансова рамка (2021-2027 г.), която още се обсъжда. Но дори така сумата не е малка. Проблемът е, че България няма на какво да се радва, макар че на Борисов му се привижда златен дъжд: "Под ръководството на Мария Габриел ще бъде програмата "Хоризонт Европа", от която се осигурява финансирането на киберсигурността, суперкомпютрите и дигиталните хъбове. Вярвам, че Мария Габриел ще ръководи успешно поверения й ресор, защото само иновациите ще доведат до по-високи заплати и по-конкурентоспособна икономика".

Когато още при комисарството на Кристалина Георгиева, която отговаряше за бюджета, започна подготовката на новата многогодишна финансова рамка, нетните донори (най-богатите държави) поискаха

 

да се промени философията на финансовата политика на ЕС,

 

за да се стимулират иновациите, които да дърпат съюза напред. До този момент се стимулираше повече регионалната политика, за да могат изоставащите райони да догонят по-развитите. Това ставаше чрез кохезионния и структурните фондове, които в името на европейската солидарност помагаха за ускоряване на развитието на Източна Европа, и в частност на България. Благодарение на тях у нас се ускори строителството на магистрали и жп линии - гордостта на Бойко Борисов.

Както е известно, съвременните иновации са по силите на най-развитите държави. Обръщането на финансовата политика означава и обръщане на финансовия поток - парите, които влагат в общия бюджет, ще отиват обратно пак при тях, като в сумата ще се добавят и дължимите дялове от по-бедните държави. Така нетните донори могат да станат нетни получатели по този ресор, а по-бедните ще има да чакат, докато се развият до тяхното равнище. Мария Габриел, която няма да има право да изпълнява инструкции от Бойко Борисов - колкото и да му е задължена, - ще играе ролята на разпределител на пари сред други държави, които ще бъдат в състояние да представят високотехнологични проекти. В такава конкурентна среда България трудно ще се вреди с предимствата си, които обикновено изтъква за привличане на чуждестранни инвестиции - плосък данък и ниски работни заплати. Удостояването на българската комисарка с новия ресор ще донесе полза точно толкова, колкото досегашният й ресор "цифров пазар" помогна за развитие на електронно управление и киберсигурността в страната.

Борисов знае всичко това, защото най-малкото са му го казали по-грамотни хора, но фанфарната му поза произтича от

 

всекидневните му пропагандни потребности

 

Той е уязвим политик и за да оцелява, трябва системно да се къпе в светлината на действителна или въображаема слава. Когато се хвали с получаването на "изключително важен и модерен ресор", той казва на сънародниците си, че Европа оценява България под неговото ръководство като изключително важна и модерна държава, макар че очевидно не е такава.

Интересно е, че за пропагандната мъгла допринася и самата Европейска комисия, която никога досега не е била тъй енигматична. Ресорите на нейните комисари по традиция бяха съпоставими с основните министерства в държавите, каквито са и различните формати на Съвета на ЕС, където се събират министри според обичайните национални ресори. Подобна специализация имат и комисиите в Европейския парламент. Сега обаче новата председателка на ЕК Урсула фон дер Лайен е вложила художествено мислене, защото някои от комисарите ще изпълняват функциите си зад твърде обтекаеми понятия: "Демокрация и демография", "Съхраняване на европейския ни начин на живот", "Ценности и прозрачност", "Сближаване и реформи" и пр. За да не дава много обяснения, само преди две седмици гостуването й в България бе съпроводено с премахване на микрофоните в пресцентъра на Министерския съвет, което засили подозрението, че тя може би не е най-подходящият човек за високия европейски пост.

Борисов се постара да я спечели със самохвалство за успехите на българската образователна система и тя твърде доверчиво повтори думите му: "В България виждам колко големи са инвестициите в университетите и училищата, в заплатите на учителите".

 

Истината е друга

 

От началото на годината минималната основна работна заплата на директор на училище и детска градина е 1140 лв., на  учител - 920 лв., на старши учител - 955 лв. Според дaннитe нa Haциoнaлния cтaтиcтичecĸи инcтитyт бpyтнaтa мeceчнa paбoтнa зaплaтa в Coфия за юни e 1730 лeвa, а за цялa Бългapия cpeднaтa зaплaтa e 1253 лв. С толкова пари многодетната майка Фон дер Лайен не би могла да прати дори и едно от седемте си деца на училище.

По тази причина учителската професия у нас постоянно губи привлекателност. Годишно се пенсионират близо 5000 учители и в началото на учебната година България страда от недостиг на около 1000 учители, от които 600 в София. Особено дефицитни са учителите по математика, информационни технологии и физика - все дисциплини, свързани с ресора, който би трябвало да краси образа на страната в Европа. Когато светът отбеляза на 8 септември Международния ден на грамотността, статистиката на ЮНЕСКО напомни, че у нас броят на децата в начална образователна възраст, които не ходят на училище, е нараснал от 5000 през 2012 до 19 000 през 2016 г. Данните съвпадат с втория премиерски мандат на Борисов, а за третия ще видим какви висоти ще отчетем.

Можем да очакваме, че колкото Борисов ще проговори чужди езици, толкова и Мария Габриел ще допринесе за модернизирането на България.

 

32

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Шпиони срещу шпиони в надпреварата за ваксина срещу коронавирус

19.09.2020

Ню Йорк Таймс

150 1
Кой прецака широката коалиция?

18.09.2020

ПЕТЬО ЦЕКОВ

8835
Технологичният изолаторен заместител не е интересен

Коментари

Страници

maestrata

КонГРУХчулейшАнс!За автора-?

Ураа

Много добре го е написал Светослав Терзиев ?

А заглавието и подзаглавието на статията ??

Forza NATO

Бонжуар ?

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Когато говори д-р по пожарно дело и пълен отличник от гимназията в Банкя, се полага поне малко респект. Защото от диплома пълно 6 следва, че Боко има 6 по френски език.

otkober

УЙРЕВОАР

 

fisherman

Вижте как директорката на училището Албена Кирилова махна ръката му от рамото си./на 58 сек/

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/2528426634052058/?t=185

Простак, че дрънчи.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Няма го кадрото, резнали са записа.

Оставили са намръщения Боко, който влиза по класните стаи и се дърви на децата.

Куражлия, щото дори при децата влиза със сюрията си гавази !

Ей това никой не мож го измисли,

обаче тия го правят.

 

Става за плакат:

На преден план Боко и гавази. Намръщени тепегьози. Децата им се чудят на акъла, споглеждат се и се подхилват.

 

сталкер пустиняк

Има го в нета, ето тук 

https://front.bg/direktor-na-uchilishte-mahna-rakata-na-borisov-ot-ramoto-si/

от 45 сек.

Антей

 

Така е г-н Терзиев,

неграмотността расте.

 

Но молим Ви разследвайте идния път

 

кой, как и защо така разпорежда -

какво да бъде съдържанието на учебниците. 

И учебните планове и прочие,

което обезсърчава и учителите.

 

Съдържанието  тотално обърква децата при

надграждането на знанията, които усвояват

преминавайки в по-горен клас, казват учители.

 

Защо разни НПО-та се бъркат в работата

на държавата и просветата?!

 

Упражнява ли се външен натиск върху

българското образование и оттам

върху грамотността на децата ни?!

 

Как мислите?!

.....................................................

 

И сега ще кажем нещо в защита на 

БЪЛГАРСКИЯ език.

 

Българският език е уникален език,

най-добрият в света!

При никой друг език - гласните не се произнасят

така както се пишат буквите.

 

А си е А, а не е Ей 

И си е И, а не е Ай

О си е О, а не е Оу

Е си е Е, а не е И 

и така нататък

 

Ясно, категорично, отчетливо, разбираемо!

И затова нашият български език е ... силен!

 

И прочие и прочие, питайте добрите филолози,

изследователи те ще ви разкажат повече за 

нашият български "космически" език!

 

За покровители на Европа са провъзгласени

шестима християнски светци - и

 

двама от тях са братята св.Кирил и св.Методий!

 

Може би е време - европейците да научат,

поне още един чужд език - български!

...................................

 

✌️❤️ - за нас, мислещите и добри българи!

 

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Образован се различава от образуван, така както

Образование се различава от Образувание.

Модерното Образование има за цел, не да образова, а да образува.

За съжаление, най-вече образци на посредственост.

Антей

 

Точно така.

Обаче защо има цел - образуване на посредственост.

 

Накъде ще върви развитието на човечеството?

 

Ако няма еволюционно възходящо образование,

което да подпомага

 

благородството, благоденствието, благоразположението и 

добрия живот на Земята - нали ще дойде упадъка!

 

Пък календара отчита "възход" - върви нагоре,

а човечеството - надолу ли?!

 

 

ONOGUNDUR

Няма да се съглася с Вас за ВЪНШНИЯ НАТИСК! Никой отвън не ни натиска, натиска е ВЪТРЕШЕН от хора вътре в системата, поставени от някои наши уж "български" партии. Тези хора работят в нашите министерства и други институции, като им се отплащат тези "български" партии с професионално израстване, високи заплати и прилични доходи от далаверки. Народът ги нарича вече "мръсни българи" поставили се в услуга на небългарски интереси! Познайте от първия път - кои?

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

 

Към настоящия момент Бизнесът диктува правилата.

А бизнесът няма нужда от образована работна ръка. 

И никога не е имал. 

Доброто образование в условията на съвременната Демокрация,  вече е привилегия достъпна за малцина.

Възхода и упадъка са взаимосвързани. Едното следва другото. 

Отново и отново. 

Откакто свят светува. 

Пътят нагоре и пътят надолу са едно и също  нещо.

Мракът е най-гъст точно преди зазоряване. 

Успокояващото в случая е, че всичко си има край и слънцето винаги изгрява. 

:) 

 

 

 

маняна
снимка на маняна

Учителят с 920 лв бруто ще получи 700 нето и така успешно може да се конкурира със зле платен баничар, продавач-касиер без опит или невъоръжен пазач-портиер. За негово успокоение е надцакал боклуджията с цели 150 лева месечно. Капитализмът има нужда от максимално евтина работна ръка и непретенциозни потребители - балъци?. И ги получава. Останалото са високопарни фрази за самоуспокоение из мрачните дебри на Калиюга, докато се пропиляват талантите, с които Бог щедро дарява всеки. 

 

Geo

"И все пак има българи, които мислят, че нашият език не се отличавал с Бог знае какви големи достойнства. Това обикновено са полуинтелегенти, които знаят криво-ляво да се обясняват на някой чужд език, като внасят от него в нашия съвсем ненужни чуждици, и чиито ограничени духовни нужди не им позволяват да надзърнат в препълнените със скъпоценности тайници на родната ни реч. Онзи, който познава останалите славянски езици, лесно може да се увери, че класическият език на славянството и днес е здравата мускулеста наша реч. Който пък познава и други западни езици и има възможност да сравнява и с тях, той съвсем не може да се отнася пренебрежително към българския. Езикът ни е много хубав и много по-съвършен, отколкото предполагаме; но бедата е, че той се знае твърде зле от голяма част на образованото общество – по-зле, отколкото го знае простият народ."

 

Кирил Христов - "За българския език"

Антей

 

✌️❤️ - Отличен! - благородни Geo!

nottheone

сичкото отдавна известно

нито жените ни са най - примерно, сръбкините са по-най

нито сме най-умни - япончетата са по-най

нито оная ни работа е най - на негрите е по-най

 

имаме си само едно най. и тва е бацко

?

Hasta la vista

То хубаво ограмотяването да започне от самия Него, но според мен и цялото правителство трябва да мине някакъв курс по ограмотяване. Щото се дънят при почти всяко изявление из медиите. Например, как тълкувате изявлението на един министър, няма да казвам кой, сами ще се досетите:"...Намалихме убийствата 4 пъти, държим в граници престъпността..."? Ако не е журналистическа изцепка, то какво говори това за умствените качества на тоя министър?

А колкото до знанието на чужди езици, ами няма нужда от такива, щото "сички тука парле ву франсе"...

spanopolski

Терзиев ?

Drugomisle6t

Само неграмотните патрЕоти като Антей мислят, че българският правопис е фонетичен. Затова пишат раСказвам, наТхвърям, дуСпа, Зграда  и Здание. А един професор и бивш министър на културата написа Збогом.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Антей

 

Приятелю Drugomisle6t,

 

говорим си за българския език, не за правописа.

 

А иначе имате право - неграмотността при правописа

е ужасяваща!

 

И затова е значима ролята на просветата, училището,

учителите, 

държавата, на съвестта, морала и отговорността -

на всички!

✌️

 

Ад мин

Я ни раСкажи как се пише правилно Здание

LEFT

?Терзиев! За пореден път?

america1332002

как може да се пише така за един доктор на науките  който всички премиерки дами задуват да го целуват?!

1700 лева е нелоша заплата. ако и двамата родители взимат по толкова ще живеят нелошо

DSagent

На времето имаше един лаф, който гласеше, че неуспелите писатели стават критици. Важи с пълна сила за другаря Терзиев. Не си спомням също и да е написал нещо за културата на един министър на културата, който пишеше Сбогом - Збогом. ( да ме извинява артиста Стефан Данаилов, с който като дете съм лягал и ставал по времето на "На всеки километър") Другарю Терзиев, нещата трябва да се казват едно към едно, ако искаш да бъдеш обективен, но виждам че при теб нещата не се получават. Просто не можеш да надскочиш боя си на партиен драскач. Жалко...

Хумангоид

Преди 35 години, в гимназията имах една много добра... приятелка. И до днес, като си драснем по някой ред с нея, от някой край на света, почваме така: "Как си, любоф?"

Историята с Ламбо е същата. И вие, които непрестанно я вадите отново, отново, отново, сте съвсем наясно с това - интимна закачка, но дебилизма у вас винаги надделява.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Докога ще даваме пълно основание на `приятелите` на Боко,

такива като баварския Щойбле, да ни наричат `фрустрати` ?

 

https://www.google.com/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&ved=2ahUKEwj4rv6nveHkAhXD-6QKHf-XAXcQjhx6BAgBEAI&url=https%3A%2F%2Fwww.faz.net%2Faktuell%2Fumfrageergebnis-stoiber-hat-gesagt-was-bisher-niemand-aussprechen-wollte-11254287.html&psig=AOvVaw2UesV1H3Dy6I7j1V31PhC6&ust=1569140033429616

 

*

Светослав Терзиев -- безмилостно точен както винаги ?

Чичo
тъпо, по-тъпо, докторски-тъпо, както винаги.
Доц.Трътлев

Защо четеш щом е както винаги?

Споко

Чичо, защо кашляш?

https://youtu.be/FjGsiFuNBCI

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш