Медия без
политическа реклама

Недко Солаков показва ранните си творби

06 Септ. 2019МИЛЕНА ДИМОВА
Недко Солаков се връща към времето, когато живописта е пътят му към голямото изкуство.

Непоказвани пред публика досега живописни творби от 1977-1981 г., създадени в периода, когато Недко Солаков е още студент, показва от днес пловдивската галерия Sariev. Колекцията "(почти) Картини" на световноизвестния със своите авангардни проекти автор го разкрива от неочаквана светлина, показвайки живописните търсения на младежа, следващ стенопис в Националната художествена академия. Самият артист ще разкаже този етап от живота си с написани на ръка истории върху стените на галерията около осемте изложени произведения. По отношение на словото в проекта на Солаков партнира писателят Георги Господинов, който е автор на придружаващото изложбата експозе. В него той акцентира на това, че "да извадиш най-ранните си картини, неподписани и непоказвани досега, е осмеляване, което малцина могат да проявят. То е като да поканиш гости в някогашната си младежка стая, която още пази тогавашния хаос и тайни. Но в това е и големият шанс за нас като публика. Недко ни се е доверил и допуснал много близо, в това твърде лично пространство на началата, преди опитността да е заличила колебанията".
Сред картините и образите са „дремещите във влака, съсипани от умора рицари на всекидневието", „надничащото през вратата призрачно лице на хазайката в младежката квартира", образът на дете, което се люлее в „някаква изначална сребристо-сива празнота", стрелбището на детството, „с което всеки от нас има своя лична история – най-често историята на мечтаното и отказаното".
Представените ранни картини на Солаков улавят и тъгата, и уязвимостта, които са се появили в неговия живот, във времето, когато ги е създавал.
"Тази изложба - продължава Господинов - ни показва не само посоките, по които ще върви оттук насетне художникът, но и нещо също така важно – посоките, които ще изостави. И ще видим как Недко Солаков отива нататък, минава на други нива. Ще остане ръката, историите, състоянията, които тръгват оттук. И онова особено вълнение, че сме присъствали на нещо много лично, връщащо ни в началото на собствения ни почти живот".

Изложбата „(почти) Картини" ще остане в пловдивския артсалон до 25 октомври. Ще може да бъде разгледана и в рамките на НОЩ/Пловдив 2019 (13-15 септември).

Ключови думи:

Недко Солаков