Медия без
политическа реклама

Ловците обявиха мерките на БАБХ срещу чумата за "шизофренни"

04 Септ. 2019АЛИСА ИВАНОВА
Pixabay
Ловците заявяват, че биха могли да намалят популацията на дива свиня с до 70%.

Някои от мерките, които предписва Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) за предотвратяване на разпространението на африканската чума по свинете, са неадекватни и срещат сериозен отпор. Инициативният комитет за защита на правата на българските ловци поиска вчера да отпадне забраната за лов на глигани в районите с доказани огнища на заразата. В разгара на кризата бе наложена забрана за влизане в горите на ловци, гъбари, билкари в широк периметър около всяко потвърдено огнище на болестта. Парадоксът е, че тези ограничения не позволяват и да бъде намален драстично броят на дивите свине, каквато е целта, поставена от БАБХ пред ловците.

„Аз съм убеден, че тези хора (в БАБХ - б.р.) разбират много добре проблема с африканската чума и знаят как да противодействат на разпространението ѝ в „задните дворове“ и в големите стопанства. Но смятаме, че те не са наясно с начините на ловуване и как може да се ограничи популацията на дива свиня от ловците. Затова и предлагаме алтернатива на техните предложения с една-единствена цел - да помогнем“, заяви Евгени Абаджиев от комитета вчера пред БНР. Според него намаляването на популацията може да стане, ако паднат всички забрани за ловуване и се открие и удължи ловният сезон, за да може да има ефективен лов с кучета. По този начин смятаме, че на 70% бихме намалили популацията, каквито са изискванията, допълни той.

БАБХ въведе допълнителни стимули за ловците, като обяви парични награди за отстреляна диво прасе - 150 лв. за районите с африканска чума и 50 лв. за райони, където няма зараза. Освен това има и възнаграждения за намерена мъртва свиня. Абаджиев обаче заяви, че ловците нямат никакъв интерес да съобщават на властите за намерени мъртви диви прасета, тъй като тогава в дадения район ще бъде прекратен ловът. „БАБХ казва: „Отстрелвайте глигани и ще бъде решен проблемът с АЧС“, а в същото време забранява лова. И това ако не е някаква форма на шизофрения, аз не разбирам“ възмути се Абаджиев.

Още по темата