Медия без
политическа реклама

Хитови столични спектакли гостуват в Созопол

75 творчески изяви, от които девет театрални, включва юбилейното издание на "Аполония"

Снимки Стефан Щерев
Нравствено-психологическа драма, "Когато гръм удари, как ехото заглъхва" е сравнявана с творбите на Ибсен.

От 29 август до 7 септември
Читалище "Отец Паисий" 

 

За поредна година организаторите на Празници на изкуствата "Аполония" залагат на столичната театрална продукция. 35-ото юбилейно издание, което започна на 29 август в Созопол, е в разгара си. В рамките на десет дни почитателите на Мелпомена могат да видят девет представления от афиша на пет софийски театъра, сред които с най-много заглавия и този път участва Народен театър "Иван Вазов".
Довечера Антоанета Бачурова и Владимир Люцканов посрещат публиката на спектакъла "Чехов х 3", посветен на 85-годишнината от рождението на Крикор Азарян (театър "Азарян"). Името на спектакъла е свързано с трилогията от Чехови пиеси, които режисьорът постави в последните години от живота си - "Чайка", "Три сестри" и "Вишнева градина".
Утре носителят на "Икар" и "Аскеер" Явор Бахаров ще се превъплъти в мъж, който категорично отказва да скъса с тийнейджърството. Става дума за спектакъла на Стайко Мурджев "Най-бързият часовник във вселената" от Филип Ридли (Театър 199). В духа на присъщия си комичен абсурдизъм той не ни спестява бруталното си откровение: "Всички сме малки гладни канибалчета на собственото си канибалско парти!"
Темата за непрестанната смяна на образа за себе си, вследствие на което на човек му става все по-трудно да открие собствената си същност, е засегната и в постановката на Лилия Абаджиева "Защото на мама така й харесва" от Жолт Пожгаи (играе се на 4 септември; Общински театър "Възраждане").
За пръв път заедно на сцена видяхме Деян Донков и Радина Кърджилова в пиесата "Любовникът" на Нобеловия лауреат Харолд Пинтър. Това е едното от трите заглавия, с което Народният театър ще се представи на 5 септември. Дело на Деян Донков е и постановката, но както сам казва, визира себе си по-скоро като тонрежисьор, оставяйки автора да "дирижира" действието. В своята сценична версия не се изкушава да търси ясна граница между истинското и нереалното. Придържа се към максимата на драматурга, че "колкото по-разтърсващо е едно преживяване, толкова по-неясно е неговото словесно изразяване".
Вторият спектакъл от афиша на "Иван Вазов" е "Моята скъпа лейди" от Израел Хоровиц. Режисьор е Стилиян Петров, а в ролите се изявяват
Емануела Шкодрева, Мария Стефанова и Михаил Билалов. Историята се завърта около американец, който пристига в Париж, за да получи наследството си, но както често става в живота, всичко е далеч по-сложно от очакваното (6 септември).
На 7 септември, когато се закрива фестивалът, зрителите могат да гледат последната предсмъртна пиеса на Пейо Яворов "Когато гръм удари, как ехото заглъхва". Режисьорката Бина Харалампиева изследва тайната и травмата, а публиката е свидетел - също като в истинския живот - как няма само виновни, нито само невинни (Народен театър).



 

Ключови думи:

Аполония, театър

Още по темата