Quantcast
Започна първата мащабна реставрация на Плевенската панорама | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Започна първата мащабна реставрация на Плевенската панорама

Тя ще продължи 45 дни с участието на два екипа
598
 снимка: Община Плевен

Започнаха дейностите по реставрация и консервация на Плевенската панорама, съобщиха от община Плевен. Те ще продължат 45 дни, като през това време няма да бъде спиран достъпът на посетители до обекта.

След оглед от специалисти реставратори констатациите са, че текстилната основа на панорамната композиция е в добро състояние. Върху няколко участъка се наблюдават следи от стичания, които са засегнали лака и живописния слой. Съществуват малки зони с липса на живописен слой и грунд. В средната част на платното има деформация, в отделни зони се забелязват и слаби диагонални деформации. Частични реставрационни намеси са извършвани през годините, но цялостна реставрация и консервация в такъв мащаб не е правена от откриването на обекта преди 42 години.

Панорамата "Плевенска епопея 1877 г." е открита на 10 декември 1977 г. по повод 100-годишнината от Освобождението на Плевен от османска власт. Живописното платно е изрисувано от десет руски и двама български художници с ръководител Николай Овечкин от Московското студио за батална живопис "М.Б. Греков". Панорамната композиция е изпълнена върху цяло платно с един вертикален шев. Платното е с площ 1725 кв. м.

Предметният план също впечатлява с размерите си - външната обиколка е 115 м, ширината му е 12 м, а площта е 1075 кв. м. Автори на проекта и изпълнители са В. Есаулов и Г. Есаулов - художници от Московското студио за батална живопис "Греков". Към днешна дата констатациите са, че е силно запрашен, с променен интензитет на колорита на ландшафта, затова е необходимо да бъде извършено основно почистване.

Ангажирани са два екипа реставратори. Единият ще работи по реставрация и консервация на живописното платно, а другият - по предметния план. Ръководители на екипите са доц. Иван Ванев и доц. Стефан Белишки - реставратори с изключителни професионални качества и дългогодишен опит. Обновяването е финансирано от национална кампания на голяма търговска верига, която събра необходимата сума чрез благотворителен концерт и продажба на рекламни материали. В концерта в подкрепа на Панорамата в зала "Арена Армеец" участваха безвъзмездно Веселин Маринов, "Тоника Домини", дует "Ритон", рапърът 100 кила, група "СкандаУ", Deep Zone Project, хор "Мистерията на българските гласове", Берковската духова музика, ансамбъл "Филип Кутев" и др. 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Последната Пиета на Микеланджело свети с нов блясък

23.09.2020

1099
Туристи застрашават с дъха си Мария Магдалена в Асизи

25.07.2020

224
Опорочиха “Непорочното зачатие” на Мурильо - два пъти

23.06.2020

863 1

Коментари

Звън®
снимка на Звън®

Странни, необясними и направо плашещи неща се наблюдават при реставрацията на 115 метровото панорамно платно "Обсадата на Плевен".  Върху няколко участъка живописният слой е напълно променен - без никакви следи от интервенция върху него или грунда му. На 72-ия метър от платното досега стоеше сцена от защитата на Кованлък. Както е известно, командва я кап. Горталов, назначен за от ген. Скобелев за комендант на редута. Той загива на 31 август/12 септември при 6-ата контраатака на противника, разкъсан от щиковете на турците. Точно тази батална сцена е изчезнала. Вместо нея, в позните хълмове се води ожесточена престрелка. Руски ТОС "Солнцепек" засипва турската позиция с термобарични снаряди. Вляво от нея танк Т-90С води обстрел срещу Leopard 2A4, обхванат в пламъци. Над тях се стеле дим от падащ Су-24, свален от отдалечаващ се F-16.  Достъпът до панорамата е преустановен. Завардена е от два кордона от специални части. Властите обясняват присъствието им като мярка срещу Свинемора. Очаква се пристигане на учени работещи по паранормални проекти на американската армия.
 

Влез или се регистрирай за да коментираш