Медия без
политическа реклама

Трябва ли да ударим Марс с атомни бомби?

27 Авг. 2019

Ексцентричният милиардер Елън Мъск, собственик на Tesla Motors и SpaceX, е обсебен от желанието да отиде на Марс. Преди да стори това, той предложи да атакуваме полюсите на Червената планета с ядрени бомби.

Мъск смята, че ако Марс бъде ударен с ядрени оръжия, полярните ледени шапки на планетата биха могли да се стопят и да отделят огромни количества въглероден диоксид в атмосферата, което по същество би създало парников ефект, който пък ще повиши температурата на въздуха. И ще задържи атмосферата. Така планетата би могла да стане подходяща за живот. 

Милиардерът говори за това от години. През 2017 г. той публикува статия в списание New Space, в която подробно описа как хората могат да построят колония за милиони на Марс за по-малко от век.

Може би в опит да накара повече хора да опознаят идеята му Мъск обяви, че ще започне да продава тениски с надпис Nuke Mars.

Тази идея среща опоненти. "Резултатите от нашите изследвания показват, че няма достатъчно количество въглероден двуокис, които да постигнат желания ефект". Повечето количество въглероден двуокис се намира на недостъпни места. С днешните технологии тераформирането е невъзможно", казва Брус Джейкоски от университета в Колорадо.

Не е ясно дали Мъск наистина е сериозен по отношение на тениските, но той много сериозно се е заел да изпрати хора на Марс. Неговата компания SpaceХ тества прототип на ракетата Starship. НАСА се надява да използва ракетите на SpaceХ за бъдещи посещения на Луната и Марс.