Медия без
политическа реклама

Магистрала "Струма" остава затворена поне за две седмици

Поне за 2-3 седмици трафикът от София към гръцката граница ще бъде затруднен. Участък от около 10 километра между Дупница и Бобошево е затворен и колите се пренасочват по алтернативни маршрути. Това стана окончателно ясно в четвъртък, след като бяха оценени пораженията по надлез, под който избухна пожар от нерегламентирано складирани отпадъци, предназначени за изгаряни в ТЕЦ "Бобов дол".

Информацията за новата тапа на пътя дойде от инж. Иван Досев, член на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Той говори последователно пред БНР и Нова тв. Пътната агенция, която трябва да контролира дали законовите разпоредби се спазват, отказа да признае отговорност за тежкия инцидент. Отговорност отказаха да поемат и от Районната инспекция за опазване на околната среда в Перник с оправданието, че са санкционирали нееднократно фирмата, складирала отпадъците под моста. Дали глобите са били платени, не бе обявено.

Кметът на Дупница Методи Чимев твърди, че многократно е сезирал институциите, докато от АПИ заявиха, че е имало само един такъв сигнал, но проверката не показала нещо нередно.

Междувременно компанията "Феникс Дупница" започна да разчиства терена под моста, а управителят й Кольо Илиев каза пред Нова тв, че са се подпалили не неговите отпадъци, а незаконно складирани стари гуми на други фирми. От АПИ се заканиха още в сряда да изискат виновната фирма да плати за ремонта на пътното съоръжение. Кольо Илиев обаче заяви, че компанията няма пари да плати ремонта на съоръжението, но ако трябва, ще тегли кредити.

Колко точно ще струва ремонтът на магистралата, ще стане ясно след допълнителни огледи и експертизи.

Коментар - на 9-а стр.