Quantcast
Пулев ще се бие за световната титла | СЕГА
facebook
twitter

Спорт

Пулев ще се бие за световната титла

IBF разреши реванша Руис - Джошуа, но с условие победителят да срещне българския боксьор
244
 Туитър
Един измежду Антъни Джошуа и Анди Руис ще е съперникът на Кубрат Пулев за световната титла догодина

Кубрат Пулев ще получи мач за световната титла в тежка категория до 31 май 2020 г. Това гласи последното решение на Международната боксова федерация (IBF).

Българинът е задължителен претендент за пояса и трябваше да срещне шампиона Анди Руис-младши. Тъй като има договор за реванш с Антъни Джошуа, който ще се проведе на 7 декември в Саудитска Арабия, мексиканецът поиска от IBF да бъде направено изключение, за да не му отнемат титлата. Телевизия ESPN съобщи, че в понеделник бордът на директорът на IBF се е събрал на конферентен разговор, за да вземе решение дали да удовлетвори молбата за изключение. В крайна сметка искането на шампиона е било уважено, а във вторник президентът на федерацията Дарил Пийпълс е изпратил писмо, с което одобрява реванша между Руис и Джошуа.

От IBF обаче изискват победителят от този мач да се съгласи за среща с Пулев до 31 май 2020 г. В противен случай титлата ще бъде овакантена, а българинът ще срещне друг боксьор в двубой за нея. Руис е платил и $20 000 долара на IBF, каквото е изискването при подаване на молба за изключение.

Един от представителите на Пулев - адвокатът Джон Уърт от компанията Epic Sports, която работи с българина съвместно с "Топ Ранк", не е доволен от решението. "Планираме да обжалваме, искаме условията да са ясни. Едно от нашите притеснения е, че няма гаранция, че победителят от мача между Руис и Джошуа ще се бие директно с Пулев и няма да има други мачове преди това. Няма и гаранция, че победителят няма да поиска още едно изключение - например за обединителен мач за всички титли. Дори не съм сигурен, че Руис се е съгласил да се бие в Саудитска Арабия. Има много неясни неща", каза Уърт.

Пулев ще има шанс да стане световен шампион за трети път в кариерата си. През 2014 г. той загуби мача за световната титла срещу тогавашния шампион Владимир Кличко. През 2017 г. българинът трябваше да се бие с Антъни Джошуа, но се оттегли заради контузия само две седмици преди двубоя. Пулев си осигури статута на "задължителен претендент" за трети път с успеха срещу Хюи Фюри в София през октомври 2018 г. 

Междувременно продължават споровете между Руис и Джошуа за мястото на реванша помежду им. След като няколко дни отказваше коментар за избора на Саудитска Арабия, вчера Руис обяви, че не е съгласен мачът да е там и желае да се проведе в САЩ. Отговаряйки на въпроси на феновете в социалните мрежи, мексиканецът каза: "Знам, че всички говорят за този мач, но скоро ще дойдат истинските новини. Мач ще има. Джошуа наистина има право на реванш. Но този реванш ще се проведе под моите условия, тук, в САЩ. Аз няма да бъда предпазен в Саудитска Арабия, но не мога да говоря повече."

Промоутърът на Джошуа - Еди Хърн, обаче обясни, че Руис няма право да поставя условия, тъй като договорът за реванша е подписан още преди първия мач на 1 юни в Ню Йорк, в който мексиканецът спечели титлите.

"Договорът за реванша е подписан преди първия мач. И двамата са го подписали. Няма да има друг договор. Ние трябваше да уведомим Руис за времето, датата и мястото. Това е. И двамата са обвързани с договор за реванша. Няма разговори този мач да не се състои. Не очаквам проблеми. Той е подписал договор, който му даде шанса на живота и ще го уважи. Изборът е да започне съдебна битка, която може да го остави извън бокса години наред, или да защитава титлите си срещу човек, когото вече победи веднъж. Няма съмнение, че ще избере мача", коментира Хърн.

Още

Правителствена почва ампутации и експлантации на съвест
Българският бокс класира само жени за игрите в Токио

06.06.2021

703
Боксьорите ни спечелиха първа квота за Токио 2020

05.06.2021

174