Медия без
политическа реклама

Премиерът пак подкара джипа - този път до Търговище

Колко ни е красива държава ни и колко трудно е строителството, възкликна Борисов при инспекцията на магистрала "Хемус"

14 Авг. 2019Обновена

"Посещение на завода за стъкла в Търговище с кмета на града Дарин Димитров и финансовия министър Владислав Горанов. Огромно предприятие е, над 2500 са служителите, трафикът е много голям и 50 автобуса ежедневно извозват работници от града до тук. Поели сме ангажимент и ще помогнем на общината да се реновира пътната инфраструктура до завода, тъй като това е една от най-големите инвестиции в цяла България."

Това написа на страницата си във Фейсбук премиерът Бойко Борисов, като посещението му в завода на "Тракия глас" се предава на живо в интернет.

"Извеждащият път от предприятието е изключително важен, тъй като по него ежедневно преминават тировете, изнасящи стока. Ще вземем решение и ще окажем подкрепа", обеща на кмета на Търговище премиерът.

Общо три са производствата в завода на турския инвеститор "Шешеджам" в Търговище  – за плоско стъкло, за домакинско стъкло и за автомобилни стъкла. Около 2500 души за заети в основното производство, а заедно със съпътстващите производства и предприятияработните места, създадени от инвеститора, са близо 5000.

Кметът на Търговище Дарин Димитров отбеляза, че наличието на такова голямо производство оказва благоприятно влияние за развитието на региона. "Населението се увеличава, хората живеят с добър стандарт, няма безработица", отбеляза кметът.

По-късно премиерът инспектира строителните дейности по изграждането на автомагистрала „Хемус“ в участъка между пътните възли „Белокопитово“ и „Буховци“.

„Колко ни е красива държава ни и колко трудно е строителството. Колко скална маса, колко нещо трябва да се извози. Защото после като стане готово, всички казват – „лесно“, възкликна премиерът Бойко Борисов при огледа на извършваните дейности. По време на инспекцията в джипа на министър-председателя и този път се возиха министърът на финансите Владислав Горанов и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Строителният екип ги запозна с етапа, на който е изграждането на 207-метровия мост по трасето.

Участъкът между пътните възли „Буховци“ и „Белокопитово“  на АМ „Хемус“ е 16,32 км и трябва да е готов през 2021 г. Първата копка беше направена точно преди година - на 16 август 2018 г., припомнят от правителствената пресслужба.

В изходната част на трасето има два обекта с археологически разкопки, по които работят специалистите от Националния археологически институт с музей при БАН. Те проучват фрагменти от 5000 години преди новата ера (ранния халколит и ранножелязната епоха). Според анализа на експертите единият обект се нуждае от по-подробно изследване, което ще продължи около два месеца.

„Благодаря на археолозите. Имаме перфектни отношения и добър синхрон“, заяви Борисов. И обеща на археолозите удължение на срока за разкопки с още два месеца. „Хем строим, хем разкриваме красотите“, каза още премиерът, разглеждайки разкопките на разкрито древно селище. На обекта работят близо 100 души – работници, археолози и геодезисти. 

Общата дължина на АМ „Хемус“ е около 420 км. В експлоатация са участъците от София до Ябланица и от с. Белокопитово до Варна с дължина близо 170 км. Довършването на „Хемус“ е сред основните приоритети на правителството и се планира тя да е готова от София до Варна през 2023 г.