Медия без
политическа реклама

Само два университета ще обучават по право в задочна форма

Илияна Кирилова
Колко приети кандидат-юристи ще имаме, ще стане ясно в началото на октомври.

Два университета у нас ще обучават студенти по право в задочна форма през 2019/20 г. Софийският университет е планирал 50 задочни студенти по специалността, а Югозападният университет ще получи допълнителни 45 бройки за задочно обучение по право. Това става ясно от утвърдената вчера от кабинета промяна във формата на обучение и в броя на приеманите студенти по специалността. Тя се налага, тъй като кабинетът отложи с още една година премахването на задочното обучение в тази регулирана професия, при това след като университетите вече бяха определили приема си.

Така тази година всичко на всичко ще има 95 задочници по право в държавна поръчка. Общо първокурсниците в тази специалност тази есен ще бъдат 953. От тях 380 са в СУ, а в ЮЗУ - 145. УНСС получи 180 места, Великотърновският университет - 71, Русенският - 44, а в Пловдивския университет местата са 133. Отделно вчера кабинетът утвърди и платен прием в специалността - 100 места в задочна форма на обучение за държавните университети и 200 в частните, пак в задочна форма.

6 университета обучават студенти по право. Приемът в последните години се редуцира заради пренасищането с кадри, като последно бе намален с около 10%. Ако през 2016 г. общо студентите по право бяха 10 650, то през 2018 г. те се свиха до 9954 души. Затова и допълнителното увеличаване на местата за кандидат-юристи изглежда странно. В същото време тази година се наблюдава и любопитна тенденция в СУ - правото се върна сред най-предпочитаните специалности, след като от доста години не попадаше в Топ 10.

 

Още по темата