facebook
twitter

Спорт

Ансамбълът е готов за оценка с трудност "20"

Съчетанията са много сложни, не знам дали съдиите ще ги видят, заяви шефът на БФХГ
148
 Илияна Кирилова
Някои гимнастички от националния отбор присъстваха в 14 ДКЦ на посещението, което направи столичният кмет Йорданка Фандъкова по повод дарението от общината на уреди и апарати за рехабилитация. В същия ДКЦ на рехабилитация ходят и българските грации, които тренират в близката национална база на ст. "Раковски".

Българският ансамбъл по художествена гимнастика изигра много силно съчетанията си на контролното състезание в зала "Раковски" в София и това вдъхна огромен оптимизъм на президента на федерацията (БФХГ) Илиана Раева. В състав Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова възпитаничките на Весела Димитрова показаха композициите си с пет топки и с три обръча и два чифта бухалки, с които тази седмица ще участват на турнира за Световната купа в Минск (Блрс, 16-18 август), а в края на лятото - и на световното първенство в Баку (Азер, 16-22 септември).

В столицата вчера грациите показаха два пъти съчетанието си с топки заради допуснати неточности първия път. За второто изпълнение оценката им беше 28.600 т. С обръчи и бухалки националките играха безгрешно и получиха 28.750 т.

"Готови сме за оценка с трудност "20". Готови сме, да - коментира Раева. - За този етап, като имаме предвид, че имаме точно един месец до световното, мисля, че направиха много силно контролно. С много по-силно второ изиграване на топки, силни обръчи и бухалки. Мисля, че са в много добра форма за етапа. Съчетанията ни са много усложнени, с много висока стойност за трудност, имаме достатъчно време да ги отработим до световното първенство. Надявам се да са в добра кондиция, да си изиграят съчетанията, много са силни. Спечелената квота за Токио 2020 ни дава спокойствие. Очаквам много интересно състезание - за отборите, които се борят за олимпиадата, ще бъде трудно."

Треньорът Димитрова изрази малко по-различно мнение от шефа на БФХГ относно психическата настройка на състезателките.

"Това, че имаме квота, не ни прави по-спокойни. Абсурд. При нас спокойствие няма. Момичетата, както и аз, желаем всеки път да се представим на максимално високо ниво, затова няма място за никакво успокоение. Сега дори изискванията и очакванията към момичетата са по-високи - посочи тя. - Доволна съм от това, което показаха момичетата. Има още неща, които трябва да постигнем в този един месец до световното първенство, но засега са добре. Какво наложи промените в съчетанията ли? Знаете, че всеки шпионира другия, знаем какво правят нашите конкуренти. Ние сме подготвени какво правят съперниците, както и те знаят какво правим ние, така че мисля, че ще бъдем готови за световното първенство."

Все още няма коментари

Още

Три грации ще спорят до последно за двете квоти за Токио 2020

04.11.2019

181
Илиана Раева: Това са диамантените момичета

24.09.2019

339
Ансамбълът отново взе бронз на световното първенство

21.09.2019

892 11

Влез или се регистрирай за да коментираш