Медия без
политическа реклама

Ансамбълът е готов за оценка с трудност "20"

Съчетанията са много сложни, не знам дали съдиите ще ги видят, заяви шефът на БФХГ

14 Авг. 2019
Илияна Кирилова
Някои гимнастички от националния отбор присъстваха в 14 ДКЦ на посещението, което направи столичният кмет Йорданка Фандъкова по повод дарението от общината на уреди и апарати за рехабилитация. В същия ДКЦ на рехабилитация ходят и българските грации, които тренират в близката национална база на ст. "Раковски".

Българският ансамбъл по художествена гимнастика изигра много силно съчетанията си на контролното състезание в зала "Раковски" в София и това вдъхна огромен оптимизъм на президента на федерацията (БФХГ) Илиана Раева. В състав Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова възпитаничките на Весела Димитрова показаха композициите си с пет топки и с три обръча и два чифта бухалки, с които тази седмица ще участват на турнира за Световната купа в Минск (Блрс, 16-18 август), а в края на лятото - и на световното първенство в Баку (Азер, 16-22 септември).

В столицата вчера грациите показаха два пъти съчетанието си с топки заради допуснати неточности първия път. За второто изпълнение оценката им беше 28.600 т. С обръчи и бухалки националките играха безгрешно и получиха 28.750 т.

"Готови сме за оценка с трудност "20". Готови сме, да - коментира Раева. - За този етап, като имаме предвид, че имаме точно един месец до световното, мисля, че направиха много силно контролно. С много по-силно второ изиграване на топки, силни обръчи и бухалки. Мисля, че са в много добра форма за етапа. Съчетанията ни са много усложнени, с много висока стойност за трудност, имаме достатъчно време да ги отработим до световното първенство. Надявам се да са в добра кондиция, да си изиграят съчетанията, много са силни. Спечелената квота за Токио 2020 ни дава спокойствие. Очаквам много интересно състезание - за отборите, които се борят за олимпиадата, ще бъде трудно."

Треньорът Димитрова изрази малко по-различно мнение от шефа на БФХГ относно психическата настройка на състезателките.

"Това, че имаме квота, не ни прави по-спокойни. Абсурд. При нас спокойствие няма. Момичетата, както и аз, желаем всеки път да се представим на максимално високо ниво, затова няма място за никакво успокоение. Сега дори изискванията и очакванията към момичетата са по-високи - посочи тя. - Доволна съм от това, което показаха момичетата. Има още неща, които трябва да постигнем в този един месец до световното първенство, но засега са добре. Какво наложи промените в съчетанията ли? Знаете, че всеки шпионира другия, знаем какво правят нашите конкуренти. Ние сме подготвени какво правят съперниците, както и те знаят какво правим ние, така че мисля, че ще бъдем готови за световното първенство."

Още по темата