Медия без
политическа реклама

Юрист: Инструкцията на ДАНС за децата е опасен прецедент

Личните данни са защитени от перманентен достъп, напомня Фани Давидова по повод искането на агенцията да ползва информацията за всеки ученик и студент

Илияна Кирилова
ДАНС иска да знае всичко за учениците по всяко време на денонощието.

Съвместната инструкция на ДАНС и МОН, позволяваща пълен и постоянен достъп до информационните фондове в образователното министерство, е абсурдна и юридически неизпипана. Това коментира вчера пред БНР Фани Давидова, юрист и експерт по защита на личните данни, по повод проекта на инструкция на агенцията и министерството за достъп на ДАНС до информация за всички ученици и студенти у нас. Според нея единственият правилен ход в случая е да се изпрати становище срещу замисления документ.

Както "Сега" писа, ДАНС иска безпрецедентен 24-часов достъп, 7 дни в седмицата, до информационните фондове на Министерството на образованието, в които се съдържат данни за всички деца в предучилищна група, както и за всички ученици и студенти в България. Мотивите към инструкцията са лаконични - от тях се разбира само, че достъпът се иска за "справочна дейност". Нито МОН, нито ДАНС коментираха проекта, въпреки че той събра доста негативни реакции, включително и на strategy.bg, където е публикуван за обществено обсъждане.

"Този документ е абсурден. Самият текст отваря врата за много интерпретации, освен това е юридически неизпипан“, коментира Давидова, оприличавайки инструкцията с това всеки гражданин на определена дата от месеца да рецитира публично данните от паспорта си. По думите й една от основните цели на защитата на личните данни е да няма абонаментен и перманентен достъп до бази данни, събрани с друга цел. Такъв достъп не е предвиден нито в еврорегламента за защита на личните данни, нито в последващата я декларация, коментира тя.

Юристът изрази опасения, че ако проектът мине в този си вид, това ще създаде опасен прецедент. Защо тогава "ДАНС да не поиска подобен перманентен достъп и до банковата информация например“, попита Давидова.

ИСКАНЕТО

ДАНС предвижда да ползва няколко информационни бази на министерството - регистъра за документите за завършено основно образование, средно образование и/или степен на професионална квалификация; регистъра за завършилите студенти и докторанти; регистъра на всички действащи и прекъснали студенти и докторанти по степени на обучение и по професионални направления; националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование; информация за движението на децата и учениците.

Още по темата