Медия без
политическа реклама

И антракс плъзна из Балканите

Скопие призна за първи случай на заразата, Северна Македония и Босна спряха вноса на свинско от Сърбия заради чума

13 Авг. 2019
Илияна Кирилова
Северна Македония и Босна и Херцеговина забраниха вноса на свинско от Сърбия заради съмнения, че африканската чума е стигнала страната. Очакват се резултатите от дадените за изследване проби.

След африканската чума по свинете Балканите са заплашени и от разпространението на антракс, след като заболяването беше установено в Северна Македония, съобщиха местните медии. Вирусът е бил открит при овце от района на Кичево. Няма данни за заболели хора. 

Заразата е установена от експерти във Факултета по ветеринарна медицина в Скопие. Властите обявиха, че са взети всички необходими данни за превенция. Служителите във Факултета по ветеринарна медицина са предприели профилактични мерки срещу антракс. От опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ обаче твърдят, че 30 служители във факултета са приети в инфекциозната болница след контакт със заразена овца, писа местният "24 вести". От партията също така твърдят, че правителството на СДСМ се е опитало да скрие, че в страната има антракс. Болестта може да се предаде чрез консумация на заразено месо или ако бактерията попадне в тялото чрез рана върху кожата. Симптомите на антракс са подобни на тези при грип.

В същото време Северна Македония забрани вноса на свинско месо, на живи домашни и диви прасета от Сърбия, както и транзита им през територията си заради африканска чума по свинете. Директорът на ветеринарната служба в Скопие Зоран Атанасов обяви, че в страната засега няма африканска чума, както и че са взети всички превантивни мерки. Ветеринарната служба на Босна и Херцеговина също обяви временна забрана на вноса на свинско месо от Сърбия заради африканска чума по свинете. Тя ще бъде в сила до получаване на официална информация от сръбските власти дали пробите са отрицателни, или положителни.

КАРЕ - СЪМНЕНИЯ

Миналата седмица се появиха съмнения, че и в Сърбия има болни от африканска чума прасета в околностите на Белград, Младеновац, Смедеревска паланка. Проби са дадени за изследване в лаборатория в Мадрид и до вчера се чакаха резултатите. Въпреки това сръбските власти започнаха да унищожават животните, за които има съмнения, че са болни.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?