Медия без
политическа реклама

Главният архитект на София спря ремонта на Столичната библиотека

08 Авг. 2019
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Главният архитект на София Здравко Здравков прекрати процедурата по Закона за обществените поръчки за основен ремонт и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на сгради в центъра на София, на площад "Славейков", в които се помещава и Столична библиотека. Решението е от 6 август. То идва след като общинският съветник от БСП Альоша Даков пусна официален сигнал до кмета на София Йорданка Фандъкова с настояване процедурата да бъде спряна заради нарушаване на закона, съобщиха от БСП-София. В сигнала се казва, че в приложените документи за поръчката са използвани данни с изтекъл преди 8 години срок на давност. Според Закона за енергийната ефективност данните, изготвени след обследване на сградата, могат да се ползват до 3 години.

"В документите по процедурата беше приложен Техническият паспорт на Столична библиотека, издаден през 2008 година, припомни Альоша Даков. - Към него, като неразделна част, е приложен и Енергийният паспорт на Столична библиотека, издаден на 27 октомври 2008 г. Съгласно чл. 38, ал. 3 от действащия към момента на обявяването на процедурата Закон за енергийната ефективност, собствениците на сгради за обществено обслужване са длъжни да изпълнят мерките за достигане на минимално изискващия се клас на енергийно потребление, предписани от първото обследване, в тригодишен срок от датата на приемане на резултатите от обследването. Видно от приложените документи този 3-годишен срок е изтекъл през октомври 2011 година. През периода от 11 години показателите за енергийна ефективност бяха променяни нееднократно. Ангажимент на България пред ЕК е да се обявяват обществени поръчки с най-висока енергийна ефективност. От това следва, че е необходимо да се извърши ново, актуално енергийно обследване на обект "Столична библиотека". И съгласно предписаните в него мерки за енергийна ефективност, вече актуалните изчислени енергийни характеристики, да бъдат заложени в обществената поръчка".    

Главният архитект на София Здравко Здравков прекратява процедурата на основание чл. 110, ал. 1 от ЗОП и изтъква, че са необходими съществени промени в условията на поръчката, които биха променили и кръга на заинтересованите лица.  

Още по темата