facebook
twitter

България

Новите сгради в София масово си спестяват озеленяването

Камарата на архитектите разкри, че изискването за зелени площи се спазва само на хартия
1 020
Камарата на архитектите илюстрира искането си със снимки на изпълнени обекти в София, в които озеленяване почти или напълно липсва.

Камарата на архитектите в България призова Столичната община да засили контрола по спазване на законовите изисквания за озеленяване на завършените нови строителни обекти. Дирекция „Строителен контрол“ към общината да започне да извършва проверки „в реалния свят“, а не само „на папките“, призовават архитектите. Те смятат, че дирекцията, чийто доскорошен шеф Влади Калинов подаде оставка заради скандала с решението му да отмени заповедта за премахване на незаконните съоръжения от терасата на бившия шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев, трябва да се преструктурира. „Дирекцията трябва да се преструктурира така, че да прави ежегодни проверки на въведените в експлоатация обекти. Със съвременните средства това може да се прави лесно и от въздуха“, призовават от браншовата организация.

Камарата илюстрира апела си с поредица от снимки на завършени сгради в София, около които по закон зелените площи трябва да са поне 35 на сто от парцела, а на практика са изцяло залети с бетон. „Грозната истина за озеленяването в София - 100% асфалт върху целия парцел, въпреки че се изисква минимум 35 на сто от площта на всеки имот да бъде озеленена и минимум половината от това озеленяване да е с дървета“, написаха от камарата. „Крайно време е да се прекрати с архаичното "одобряване на проекти" и да се премине към истински контрол на сградите, улиците и съоръженията. Иначе ще продължаваме да живеем в мръсни градове, направени по красиви чертежи“, призова още браншовата организация.

Архитектите смятат и че е крайно време дирекция "Зелена система" към Столичната община да започне да приема озеленените покриви на сгради за „добро решение“ и да насърчи поставянето на растителност по тях. „Което ще е в полза на града и жителите му и ще насърчава тяхното използване, вместо да го спъва, както е сега“, смятат от гилдията.

ПРЕДИЗБОРНО

От миналата седмица председателят на Камарата на архитектите Борислав Игнатов е официално номинацията на дясната коалиция "Демократична България" за кмет на София. 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Прокуратурата атакува строеж на братя Диневи в Св. Влас

03.07.2020

2832 9
Екоминистърът: Противопоставят ме на премиера за Алепу

17.06.2020

Обновена

ТАНЯ ПЕТКОВА

1460 4
МОСВ благослови изсичането на гората над Св. Влас за хотели

06.06.2020

6728 29

Коментари

tatyana1

Не знам как е в София, ама във Варна одобряват просто нереализуеми проекти за озеленяване. После що се чудят, като не става? Например: масово озеленяване върху вътрешен двор. Да, ама отдолу обикновено е подземен гараж и плоча, а на никого не му се занимава със специални изолации, затова слагат някоя и друга кашпа, после растенията умират и край. Имаше един проект- сграда на 2 улични регулации, на която озеленяването по проект беше вертикално- по двете фасади.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×