Медия без
политическа реклама

Левите депутати се разцепиха заради Гешев

Както социалистите, така и ГЕРБ виждат политика в гражданските протести срещу кандидата за главен прокурор

Илияна Кирилова
"Единственият човек, който можеше да осигури състезание между двама кандидати, е Бойко Борисов. За зрителите и слушателите, които очакват БСП да вземе решение по тази тема, просто да кажа: по закон единствените, които могат да предлагат главен прокурор, са или независимите прокурори, или министърът на правосъдието, т.е. правителството", оправда позицията на левицата лидерът й Корнелия Нинова.

След като 10 дни мълча по противоречивата номинация на Иван Гешев за главен прокурор, БСП най-накрая обяви неособено ясна позиция по ключовия въпрос кой ще застане начело на държавното обвинение в началото на следващата година. От парламентарната трибуна лидерът на партията Корнелия Нинова обвини премиера Бойко Борисов в "договорка за издигането само на един кандидат" за наследник на Сотир Цацаров, а в същото време изобщо не коментира по същество кандидатурата на Гешев.

По информация на "Сега" на заседанието на своята парламентарна група депутатите от левицата са влезли в сблъсък с ръководството и са се разделили в позицията си. Едните са настоявали за по-остра и ясна реакция спрямо Гешев, особено на фона на изказванията му, че не е привърженик на разделението на властите. "Само заради това той трябваше да си подаде оставката като зам. главен прокурор, а какво остава пък да е кандидат за главен прокурор", коментира пред "Сега" Антон Кутев. 

Явно обаче е надделял "по-мекият" вариант, след като Нинова прехвърли топката на десните и ГЕРБ, които са "издигнали този модел на съдебна власт и се сбили кой да я оглави".

Според Нинова БСП е изчакала последния срок за издигане на кандидатури за главен прокурор, тъй като се надявала Борисов да прояви здрав разум и да внесе втора кандидатура. "Уви, тежките му зависимости не му позволиха тази смелост. За нас той е участник в договорката за издигане на един-единствен кандидат. БСП в такива сговори не участва", обяви лидерът на БСП.

Нинова съобщи още, че наесен БСП ще внесе предложения за законодателни промени, с които да се промени моделът в съдебната власт. "Както и да се биете за този или онзи като име, докато не променим модела, нищо не решаваме. Единственият начин за правосъдие е в тази зала да проявим единодушие и да наложим съдебен контрол върху актовете на прокуратурата. Казва се промяна в Закона за съдебната власт. Това е решението", допълни лидерът на левицата.

Забележката й, че ГЕРБ и извънпарламентарната десница воюват за контрола върху съдебната власт, по същество съвпада с виждането на управляващите за гражданските протести срещу Гешев. Пред "Сега" депутати от ГЕРБ коментираха, че масовите демонстрации изобщо не били насочени към кандидата, а били изцяло политически. Зад протестите, смятат управляващите, стоят влиятелните в София десни партии, които се опитвали да повишат своята популярност заради наближаващите местни избори.