Медия без
политическа реклама

Съдия към ВСС: Това е организирана анархия и правен нихилизъм

Съветът изслуша Мирослава Тодорова, чиито лични данни бяха разпространени от инспектората, а началничката му не се появи

архив
Мирослава Тодорова

Само крачка дели от правния нихилизъм реакцията на отговорните институции по случая с изтичането на личните данни на съдия Мирослава Тодорова и семейството й. Това каза самата тя пред Висшия съдебен съвет във вторник. Съдийската колегия на органа трябваше да изслуша главния съдебен инспектор Теодора Точкова, тъй като личните данни на наказателния съдия Тодорова, както и тези на семейството й бяха разпространени точно от инспектората към Висшия съдебен съвет. Точкова обаче не дойде в съвета, а прати писмо, че е в отпуск. Тодорова се яви по покана на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. 

Адресът, ЕГН, информация за личната карта, адресът и мобилният телефон на съдия Мирослава Тодорова и семейството й не бяха заличени от имотната й декларация, публикувана от инспектората на 18 юли. В името на файла с декларацията освен трите й имена е записано и "NE SE CHISTIIIIIIIIIIIIIIIIII". Нито една от останалите 4406 декларации на магистрати няма такава резолюция. От инспектората окачествиха грандиозния гаф като "пропуск" и спряха достъпа до имотния регистър на магистратите. Той не е възстановен и до момента.

От разказа на Тодорова стана ясно, че Точкова й се обадила дни след теча, едва след нейно телевизионно интервю. Съдията попитала инспекторката защо не я потърсила дотогава, а отговорът на Точкова бил, че нямала представа, че ще участва в телевизията. "Струва ми се недопустимо несериозно никой да не ме потърси толкова дни. Създава впечатление, че държавата е на автопилот по въпроси, които не представляват интерес на реалната власт", коментира Тодорова.

"Мислих дали има смисъл да идвам, какво да кажа допълнително. Но ако не дойда, това е съзнателно участие в общия процес на девалвация", обърна се Тодорова към съвета. "Самият факт, че съм наказателен съдия и това не предизвика загриженост, е тревожно послание. Аз по служба причинявам институционализирано страдание на някои хора. Ако не приемаме, че това е достатъчно сериозно, за да предизвика реакция, значи не гледаме сериозно на собствената си дейност. От това до правния нихилизъм крачката е само една", допълни съдията.

Тя даде да се разбере, че не вярва на обясненията на инспектората, че става дума за техническа грешка. Тодорова обясни, че декларацията й се отваря и може да бъде обработвана поне от 7 компютъра и е попълнена във формат, в който всички градски съдии са попълнили декларациите си.

Според нея, ако инспекторатът няма достатъчен капацитет да се занимава с имотните декларации (доскоро това беше задача на Сметната палата, б.а.), трябва да се помисли дали е оправдано да има такива правомощия. "Колегите се притесняват, че публикуването на данните на техните съпрузи и на хората, с които живеят, минава допустимата граница. А ако е възможна грешката да се огласяват и децата, тогава говорим за организирана анархия, ако не нещо друго", допълни съдията.

Тя припомни професионалната си съдба, засиления интерес на инспектората към нея, както и факта, че е единственият съдия, преследван дисциплинарно по сигнал на главния прокурор Сотир Цацаров. "Съвпаденията също подлежат на интерпретации. Другата опасност е да се приеме, съдебната власт допуска създаването и съществуването на органи за саморазправа", заключи тя.

На въпрос от съвета дали е уязвена и уплашена, Тодорова отговори, че "от гледна точка на криминологията не трябва да казваме колко ни е страх, но мога да кажа, че съм обидена. Това е унизително – да полагаме усилия, да попълваме декларации, да спазваме срокове, а накрая никой да не положи усилия да не се публикуват данни, които не би трябвало". И допълни: "Не съм безразсъдна, знам на какво подлагам семейството си. Ще взема мерки, за да осигуря защита така, че да нямам нужда от помощ".

След като я изслуша, съветът изказа "тревога и непримиримост" в декларация, че изтичането на данните й е недопустимо и засяга неприкосновеността на магистрата и неговото семейство, както и накърнява независимостта му.

КОЯ Е ТЯ

Съдия Мирослава Тодорова е бивш председател на Съюза на съдиите и един от сериозните критици на статуквото в система, което доведе до сериозни репресии срещу нея в последните години. Срещу нея има няколко дисциплинарни производства. През 2012 г. тя беше уволнена, а след като съдът отмени уволнението ѝ, тя бе понижена в Софийски районен съд. Тодорова стана и първият съдия, срещу когото беше образувана проверка, а след това и дисциплинарно производство след сигнал на главния прокурор Сотир Цацаров.

В прословутото тефтерче на някогашния шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов Тодорова беше в графа "Да се удари".

Още по темата