Медия без
политическа реклама

НЕК се изправя пред нов арбитраж за милиони евро

Илияна Кирилова
НЕК е абонирана за арбитражи, част от които се точат повече от 5 години.

На фона на дългове от 4 млрд. лв. Националната електрическа компания (НЕК) се изправя пред нов арбитраж. Иск за 10 млн. евро с възможност за увеличаване на сумата е внесла въглищната централа "Марица-изток 3". Причината е, че държавната компания не й е платила изградената инсталация за пречистване на серния двуоксид и азотните оксиди, отделяни при производството на ток. Това пише шефът на НЕК в анализ на компанията. В него се обвинява Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), че решенията й се отразяват негативно на държавната компания. Не е посочено обаче кой съд ще се занимава със спора.

Шефът на американския тец Красимир Ненов обясни, че става въпрос за инвестиции, направени в периода 2011 - 2015 г. С тях централата е успяла да отговори на европейските екоизисквания, влезли в сила от 2016 г. Пред Медиапул той добави, че първото плащане е дължимо от края на 2017 г. и НЕК не оспорват това задължение, но КЕВР не го отразява като разход в тарифите. Именно това е довело до действията с арбитражния иск, за което държавната компания била уведомена през юни 2019 г.

Делото може да бъде прекратено, ако страните успеят да постигнат споразумение по издължаване на сумата от страна на НЕК за инвестицията и нейната възвръщаемост. От КЕВР пък обясняват, че не са се произнесли по представения от ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3" тарифен модел, тъй като били започнали да го анализират. За завършването на това административно производство обаче няма срок и забавянето на решението носи негативни последици за НЕК, предупреждава шефът на държавната компания Петър Илиев. В анализа той допуска, че искът може да набъбне до 65 млн. евро.

СДЕЛКА

НЕК ще продаде на АЕЦ "Козлодуй" част от наличното оборудване на площадка "Белене", реши правителството вчера. Става въпрос за филтри, вентилатори и други съоръжения, които са от съществено значение за изпълнение на програмите за удължаването на живота на 5-и и 6-и блок на Първа атомна. Стойността на оборудването е почти 2.8 млн. лв., а продажбата ще стане чрез пряко договаряне.

Ключови думи:

ток, НЕК, Марица -изток 3, КЕВР

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?