Медия без
политическа реклама

"Баба Вида" приютява оперни и балетни шедьоври

За трета година в града край Дунав се провежда музикален фестивал

2-4 август 2019

От 2 до 4 август т.г. Видин става сцена за третия поред музикален фестивал "Летни вечери на операта и балета - Баба Вида 2019", организиран от община Видин. " За първи път обаче на територията на крепостта ще бъдат представени грандиозни музикално-сценични продукции. До  момента са били провеждани концерти и камерни и театрални спектакли. Специално за фестивала тази година се изграждат сценична конструкция и амфитеатрална трибуна за публиката с около 800 седящи места. В рамките на три дни и вечери Държавна опера–Стара Загора заедно със своя партньор – "Симфониета – Видин", ще представи разнообразна мултижанрова програма от атрактивни спектакли, както и безплатни представления за най-малките.
Официалното откриване на фестивала е на 2 август от 21.00 часа с грандиозния спектакъл на една от най-любимите и популярни опери на Джузепе Верди "Набуко". Суперпродукцията се подготвя специално за третото издание на "Летни вечери на операта и балета - Баба Вида 2019". Спектакъла ще дирижира Ивайло Кринчев, режисьор е Огнян Драганов. Сценографията е на художника на Старозагорската опера Тодор Демеров. Дизайнер на костюмите на солистите е Денис Иванов. Диригент на хора е Младен Станев.
Най-дългият фестивален ден - 3 август, стартира със специалния подарък на Старозагорската опера за малчуганите на Видин. От 11.00 ч. в крайдунавския парк ще се играе спектакълът за деца "Музикално приключение". Режисьор е Росица Костова, асистент-режисьор Пенка Александрова. Участват Нина Димитрова, Нели Нечева, Теодор Петков, Никола Марулев и Трио "Реверанс". Съпровод на пиано – Светлана Денева. Входът е свободен.
От 16.00 часа пък в същия ден в залата на Общинския съвет ще бъде представен спектакълът на камерната опера "Процесът Мерилин Монро" от Роланд Баумгартнер. Диригент е Андрия Павлич (Австрия), сценографията е на Тодор Демеров, адаптация костюми Теодора Джамбазова. Участват Нели Нечева, Тереза Бракалова, Теодор Петков и др.
Същия ден от 21.00 ч. на крепостта "Баба Вида" ще бъде представена култовата танцова драма "Нестинарка" по музика на Марин Големинов. Хореографът Олеся Пантикина поставя "Нестинарка" по оригиналната хореография на своята майка Маргарита Арнаудова. В главните роли ще танцуват Анелия Димитрова (Демна), Ромина Славова (Струна), Фиорди Лоха (Найден), Станко Танев (Старецът) и др. 
Третото издание на "Летните вечери на операта и балета" ще приключи на 4 август от 21.00 часа със спектакъла на операта буфа "Хубавата Елена" от Жак Офенбах. В ролята на Елена ще се превъплъти известната актриса и певица Антоанета Добрева-Нети. 

Още по темата