Медия без
политическа реклама

Турция хвали руските С-400 като по-модерни от американските "Пейтриът"

23 Юли 2019
ЕПА/БГНЕС
Мевлют Чавушоглу

Руските зенитноракетни комплекси С-400 са по-модерни в сравнение с американските „Пейтриът“, заяви пред тв канала TGRT Haber турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, цитиран от ТАСС. Той заяви, че Анкара планира да „задейства С-400 до 2020 г.“. "Пейтриът" бе алтернативата, която САЩ предлагаха на Турция вместо руските С-400. Анкара обаче отказа, тъй като американската система била около 1 млрд. долара по-скъпа.

По повод решението на САЩ да изключат Турция от програмата за изтребителите F-35 като наказание за С-400, Чавушоглу заяви, че страната му ще бъде принудена да задоволи потребностите си от бойна техника "другаде". Анкара също така заплаши да започне нова операция в Сирия, ако Вашингтон не приеме предложението за създаване на "зона за сигурност" в северната част на размирната страна.

Директорът на руския конгломерат "Ростех" Сергей Чемезов пък обяви, че Турция и Русия може заедно да произвеждат компоненти за С-400 в Турция и вече преговарят по въпроса, предаде РИА "Новости".

 

 

Още по темата