facebook
twitter

Горещи новини

Сменено е ръководството на фонд "Земеделие"

Живко Живков е подал оставка, защото "иска да бъде запазен имиджът на фонда"
1256
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Управителният съвет на държавен фонд "Земеделие" е избрал ново ръководство на фонда, след като досегашният изпълнителен директор е подал оставка. Живко Живков е мотивирал напускането си с желанието да "бъде запазен имиджа на фонда", посочват от пресцентъра на министерството на земеделието.

Новият шеф на фонда е Васил Грудев, който има богат опит и във фонда, и в министерството на земеделието. Бил е експерт в отдел "Директни плащания на площ" във фонда, началник на отдел "Технически инспекторат", бил е заместник-изпълнителен директор и изпълнителен директор на фонда в периода от септември 2013 до ноември 2013 г. Министър на земеделието в служебното правителство на Георги Близнашки, а след това остава до 2017 г. на поста заместник-министър на земеделието.

Оставка подава и заместник-изпълнителният директор Калоян Костадинов. Костадинов, който е син на шефа на комисията по досиетата Евтим Костадинов, бе един от задържаните в мащабната операция във фонда тази седмица. Тя е свързана с разследването срещу алкохолния бос Миню Стайков за злоупотреби с евросредства. От прокуратурата обявиха, че петима от първоначално задържаните шестима служители са с повдигнати обвинения. Четирима от тях са обвинени за извършено в съучастие длъжностно престъпление - неизпълнение и нарушаване на служебните им задължения при обработката на заявления пред фонда за подпомагане на еднолични търговци, свързани с обвиняемия по делото срещу Миню Стайков и други 7 лица. Петият служител е привлечен като обвиняем за участие в ръководената от Стайков организирана престъпна група.

Прокуратурата твърди, че при разследването са събрани писмени доказателства за това, че едно от обвинените длъжностни лица е раздало през последната година с договори за заем общо 1.8 млн. лв. на търговски дружества, в т.ч. на дружества, предлагащи бързи кредити. От същото длъжностно лице са иззети и два луксозни автомобила, единият от които брониран мерцедес, оставен на съхранение в гараж в дома на Стайко и Миню Стайкови в столицата. Същото длъжностно лице е в родство по сватовство със Стайкови.

Арестите на зам.-шефа на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) поставят под съмнение работата му и създават опасност дори да му бъде отнета акредитацията от Брюксел, предупреди преди два дни бившият земеделски министър Мирослав Найденов. Компрометирана бе и проверката по скандала с къщите за гости, тъй като за нея бе отговорен именно Камен Костадинов.

УС освобождава и другия зам.-шеф - Георги Динев.

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Ако фонд "Земеделие" не побърза, ще изгубим пари по селската програма

09.12.2019

РУМЯНА ГОЧЕВА

896
Пак арестуваха сина на Миню Стайков

05.12.2019

614 1
Измамници искат субсидии за фантомни домати

04.11.2019

РУМЯНА ГОЧЕВА

494

Коментари

Диагностик

Фонда настъпа мотиката по неправилния начин.

сталкер пустиняк

Пет., 19/07/2019 - 16:12 (нов)

Диагностик

Уволнения няма да има. Калинките недостигат. ?

Байпас

Калининград свърши ли, та слагат заместника?

Evasion

Очевидно има нещо вярно в думите на миромършата за снемане доверието от фонда от страна на ЕК...

kaily
снимка на kaily

От Биволъ пък казаха, че новият шеф е излъгал в сивито си, че има докторантура във Франция. А няма.

И му викат Калинчо Грудев

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Грудев е човека на ДПС. Живков беше човека на ББ. Значи зависимостта на ББ от ДПС е толкова голяма, че жертва близкия си другар от " Бистришките тигри " .

Влез или се регистрирай за да коментираш

×