facebook
twitter

Икономика

Депутатите не видяха закъснение на тол системата

173
 АПИ
Само пет от 100 нови рамки са напълно готови за работа. Заради монтирането на всички нужни рамки периодично се спира движението по някои от най-натоварените трасета.

Депутатите официално отложиха старта на тол системата, с което тотално провалиха плановете на премиера Бойко Борисов "печатницата на пари" да заработи възможно най-скоро. Според гласуваните окончателно в четвъртък промени в Закона за пътищата таксуването за тежкия трафик ще започне най-късно на 1 март 2020 г. Само преди седмица обаче регионалният министър Петя Аврамова обяви, че тол системата ще тръгне, "когато сме готови да я пуснем - може да е месец след започване на тестовия период от 16 август, може да е по-късно". 

Заради забавянето на промените в закона обаче се появи правен вакуум - от вторник камионите и автобусите имат възможност да ползват само по-скъпите седмични и дневни винетки. Това ще е така, докато одобрените вчера промени не бъдат обнародвани.

"Тол системата се превърна в една панацея и всички очаквахме, че от 16 август тя ще заработи и тези прословути милиарди ще потекат, едва ли не ще бъдат разпределени, ще има качествени ремонти, хората няма да се оплакват, че им се чупят колите", заяви Драгомир Стойнев от БСП.

Вносителят на промените в закона Александър Ненков не видя никакъв проблем в отлагането на системата и не призна очевидното закъснение. Според него става въпрос за "някакви месеци, в които поради обективни причини сме решили, че е, ако щете, и малко рисково, хем, от една страна, да се намери някакъв необходим баланс между интересите на заинтересованите страни, хем, от друга страна, и самата електронна система да се тества в истинско реално време", заяви той.

В тол управлението вече работят 651 души, като задълженията им се сведоха само до контрол на пътя (което се прави и от контролните рамки) и събиране на компенсаторни такси. Обхватът на тол системата и тарифите вероятно ще станат ясни едва в края на тази година. С промените в Закона за пътищата АПИ се освободи от задълженията за осигуряване на бордови устройства, което се прехвърля на търговци - националните доставчици. Те пък от своя страна няма да следят маршрутите на тировете - това ще се прави от още един посредник - GPS фирми.

Все още няма коментари

Още

Тол системата тръгна и засечките започнаха

02.03.2020

Обновена

5615 30
10 600 пътни карти са купени в първия ден от старта на тол системата

01.03.2020

Обновена

3060 14
ГЕРБ и БСП превърнаха изслушването за тол системата във фарс

27.02.2020

Обновена

6823 34

Влез или се регистрирай за да коментираш