Медия без
политическа реклама

Въпреки похарчените милиони киберсигурността у нас е трагична

Техническите, технологичните и кадровите дефицити са с траен характер, а мерките са недостатъчни, констатира правителството

Министерски съвет
Киберсигурността е била една от темите на последния съвет по сигурността при премиера.

Киберсигурността в държавните институции е под всякаква критика въпреки стотиците милиони, похарчени за защита на информационните системи. Това признава правителството в годишния доклад за състоянието на националната сигурност за 2018 г.

"Техническите, технологичните и кадровите дефицити в държавните институции и дружествата от значение за националната сигурност са с траен характер, а предприеманите мерки за отстраняването им продължават да са недостатъчни за противодействие на съвременните предизвикателства", пише в документа. В него се констатира увеличение на честотата, обхвата и разнообразието на киберпрестъпленията в България, свързани най-вече с нерегламентиран достъп и хакерски атаки към интернет сайтове на лица, държавни и частни организации, потребителски профили в социални мрежи и нерегламентиран достъп до електронни пощенски кутии. В докладът се твърди, че основната заплаха са вирусите, шпионските програми и зловредните кодове. Отчита се и до какво социално напрежение е довел сривът на Търговския регистър през миналата година.

Външният министър Екатерина Захариева разкри вчера, че на конкурсите за  IT специалистите в държавната администрация не се явява никой. За сравнение - за останалите постове кандидатстват по 50-60 души за едно място. „Дали сме 100% защитени в ерата на информационните технологии? Разбира се, че не сме. Няма държава или институция, която да е”, обяви още в предаването „Здравей, България” на Нова тв Захариева. „В Съвета за сигурност, който премиерът свика, обсъждахме как можем да подобрим възнагражденията на IT специалистите в държавната администрация, така че да привличаме най-добрите, защото не са конкурентни на частния сектор, който е в постоянен недостиг на такива специалисти. Трябват по-високи заплати. Правим конкурс и никой не се явява”, разказа тя. Захариева твърди, че от началото на годината е имало два опита за пробив на системата на МВнР, но те са били неуспешни.

„Едно от новите предизвикателства са хибридните войни. Трябват инвестиции в киберсигурността”, коментира още тя, но пропусна да каже за какво са били похарчени милиардите за електронно правителство и киберсигурност.