Медия без
политическа реклама

Сметка от средно 22 лева са платили потребителите на природен газ през юни

Pixabay

През юни домакинствата, клиенти на „Овергаз Мрежи“, са платили средно по 22 лева за готвене и подгряване на вода. Ако тези домакинства бяха използвали електроенергия вместо природен газ, тяхната сметка щеше да е с 19 лв. по-висока, или средно по 41 лв., информираха от газоразпределителното дружество. 

Най-много са клиентите на „Овергаз“, които живеят в апартаменти от 70 до 90 квадрата. Тяхната юнска сметка за газ е средно по 20 лв. Според изчисленията на експертите домакинствата е можело да платят средно по 37 лв., ако вместо газ са използвали електроенергия. Разликата е двойна и в сметките на битовите потребители в жилища от 90 до 120 квадрата.

Освен да спестяват от месечния бюджет, клиентите на дружеството допринасят и за опазване на околната среда. Битовата газификация намалява замърсяването на въздуха с близо 26 000 тона вредни вещества годишно, допълват от компанията. Изчисленията на експертите на „Овергаз“ показват, че за 5 - 6 години присъединяването на всички 350 хил. домакинства, които са близо до газоразпределителната мрежа, би намалило с около 6 хиляди тона годишно емисиите на прахови частици, или с близо 30% от емисиите на вредни вещества от битово горене.

Още по темата