Медия без
политическа реклама

Управляващите създадоха правен хаос с винетките за тировете

Управляващите сътвориха пореден гаф около тол системата. Във вторник стана ясно, че е спряна продажбата на месечните винетки за тежкотоварния трафик (над 3.5 тона) у нас. За проблема сигнализира депутатът от БСП Георги Свиленски и по негово настояване за отговор бе поканена Петя Аврамова, регионалният министър.

Проблемът е възникнал заради все още действащи текстове на Закона за движение по пътищата, в който въвеждането на тол системата е фиксирано за 16 август. В закона е записано още, че от 16 юли спира продажбата на едномесечните винетки, от 9 август на седмичните, а от 15 август - на дневните винетки за тировете. Месечната винетка за камиони над 3.5 т. и под 12 т. в най-ниската евро категория е 105 лв., докато седмичната е 53 лв. За най-тежката категория - над 12 т., месечната е 174 лв., а седмичната 87 лв. Така на превозвачите ще им излиза над два пъти по-скъпо, ако трябва да пътуват със седмична винетка.

Заради забавянето на тол системата и неяснотите около нея бе решено срокът за въвеждането й да бъде удължен до 1 март идната година. В парламента бяха внесени промени в закона, които регламентират продажбата на винетки за тировете до 29 февруари 2020 г. Предстои в четвъртък те да бъдат гледани и одобрени на второ четене. Предстоят обаче няколко дни до обнародването им, през което се създава правен вакуум.

"Превозвачите в момента стоят и се чудят какво да правят по българските пътища" заради спряната от сутринта продажба на месечните винетки, заяви Свиленски. "Хаосът с тол системата в момента е пълен. Предупреждавахме ви за този хаос и от днес той е факт”, допълни депутатът от парламентарната трибуна в сряда. "Какви мерки са предприети за решаването на проблема? Ще има ли месечни винетки, ще се плаща ли, или ще се пътува безплатно?”, попита още той.

Покрай променените срокове за старта на системата бяха прокарани и текстове, с които се предвижда втори посредник при изчисляването и плащането на тол таксите.Това са доставчиците на декларирани данни - GPS фирми, които обаче вместо пряко с Националното тол управление ще работят през националните доставчици на услуги. Досега договор с тол управлението имат само два такива доставчика.