facebook
twitter

Чужбина

Над 820 млн. души по света гладуват

74
 ЕПА/БГНЕС
Йеменци се тълпят за хляб пред пекарна в Сана, която раздава благотворително хляб. Близо 20 млн. души от 26-милионното население на Йемен се нуждае от помощ за прехрана, а около 10 млн. от тях страдат от глад, сочат данни на международни организации.

Повече от 821 милиона души са били засегнати от глад по света през миналата година, се посочва в доклад на ООН. За трета поредна година се отбелязва ръст на засегнатите от глада. След десетилетия спад недохранването започна да нараства през 2015 г. главно поради изменението на климата и войните. Промяната на тенденцията е една от целите на ООН за устойчиво развитие, които имат за цел да подобрят планетата и живота на хората до 2030 г.

Да имаме свят, в който никой не страда от глад, остава "огромно предизвикателство", се казва в доклада, като отбелязва, че броят на хората без достатъчно храна е нараснал от 811 милиона през 2017 година до 821 милиона през 2018 г. "Няма да постигнем нулев глад до 2030 г.", каза Дейвид Бийзли, ръководител на Световната програма за прехрана, една от агенциите на ООН, допринесли за доклада. "Това е лоша тенденция. Без продоволствена сигурност никога няма да имаме мир и стабилност", каза Бийзли. Той изрази съжаление, че медиите разказват повече за Брекзит и Доналд Тръмп, отколкото за децата, умиращи от глад по света.

Недохранването остава широко разпространено в Африка, където от този проблем е засегнато около 20% от населението, и в Азия, където повече от 12% от хората изпитват перманентен глад. Ако към този брой се добавят засегнатите от продоволствена несигурност, ще получим трагична статистика: общо повече от два милиарда души нямат редовен достъп до достатъчно хранителни и безопасни храни, се казва в доклада на ООН.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Тръмп нападна Китай, а Путин поиска забрана на оръжията в Космоса

22.09.2020

Обновена

2872 36
Наши бивши министри в надпревара за постове в Либия

20.09.2020

6053 21
Борисов препоръча българския опит на ООН

18.09.2020

6421 85

Коментари

тошогошев

 А , ако не бяха се родили ,пак ли щяха да гладуват 

kaily
снимка на kaily

Боже, откъде се народиха толкоз идиоти, Боже!

Влез или се регистрирай за да коментираш