facebook
twitter

Чужбина

Оставка на спецпрокурор разбуни Скопие

Телефонът на Катица Янева е конфискуван в рамките на разследване срещу бизнесмени
374
ЕПА/БГНЕС
МОТИВИ Катица Янева положи клетва като специален прокурор на 16 септември 2015 г. Тя обясни оставката си с аргумента, че не иска личността ѝ да се използва като оправдание CJO и европейската интеграция на Северна Македония да стават заложници на нечии интереси.

Ръководителят на Специалната прокуратура в Северна Македония Катица Янева подаде оставка преди изтичане на мандата ѝ, след като премиерът Зоран Заев обяви, че в петък ще има заседание на ръководството, на което ще бъде включен проектът на законопроект за прокуратурата. Това се случва на фона на продължаващи спорове между управляващи и опозиция за съдбата на институцията, създадена преди четири години в разгара на политическата криза с масовото подслушване, извършвано при управлението на Никола Груевски.

Оставката бе съпроводена със съобщения, че мобилният телефон на Янева е иззет в рамките на на пръв поглед несвързано разследване за изнудване срещу собственик на телевизия и известен бизнесмен.

Спецпрокуратурата в Скопие бе създадена след споразумение между политическите партии с посредничеството на Европейския съюз, а институцията трябваше да разгледа всички случаи от т.нар. бомби - записите, отприщили скандала с подслушванията и публикувани от опозиционния по това време Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) на Заев. Спецпрокуратурата заведе дело, приключило с присъди за бивши представители на македонските власти, сред тях бившият премиер Никола Груевски. Той избяга в Унгария, преди да влезе в затвора. Братовчед му и бивш директор на Службата за сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков също бе осъден по друго обвинение, повдигнато от Специалната прокуратура.

CJO имаше 18 месеца да повдига обвинения и общо пет години за разследване на записите. Първият срок изтече на 30 юни 2017 г. Преди да е приключил и вторият, партиите в парламента не можаха да постигнат мнозинство от две трети, за да решат дали CJO да продължи да съществува като част от прокуратурата в Северна Македония с неограничен мандат. За опозицията част от проблема е личността на Янева, обвинявана от нея, че е пристрастна и действа в полза на властта.

Междувременно сайтът МКД, като се позова на полицейски източници, съобщи, че домът на Янева е бил претърсван няколко часа, а телефонът ѝ е конфискуван. По-късно Генералната прокуратура отрече информацията, но потвърди, че телефонът ѝ е иззет, докато се събира информация заради разследване срещу Боян Йовановски - шеф на телевизия 1ТВ, и бизнесмена Зоран Милевски. Двамата бяха задържани завчера по подозрения за изнудване, приемане на подкупи и пране на пари. Йовановски бе задържан при опит за бягство от страната.

 

Все още няма коментари

Още

Доналд Туск похвали Скопие за усилията в борбата с корупцията

17.09.2019

371
ВСС пусна Методи Лалов с две забележки

18.09.2019

77
И.д. директорът на "Хоризонт" подаде оставка

13.09.2019

3143 11

Влез или се регистрирай за да коментираш

×