facebook
twitter

Чужбина

Оставка на спецпрокурор разбуни Скопие

Телефонът на Катица Янева е конфискуван в рамките на разследване срещу бизнесмени
374
 ЕПА/БГНЕС
МОТИВИ Катица Янева положи клетва като специален прокурор на 16 септември 2015 г. Тя обясни оставката си с аргумента, че не иска личността ѝ да се използва като оправдание CJO и европейската интеграция на Северна Македония да стават заложници на нечии интереси.

Ръководителят на Специалната прокуратура в Северна Македония Катица Янева подаде оставка преди изтичане на мандата ѝ, след като премиерът Зоран Заев обяви, че в петък ще има заседание на ръководството, на което ще бъде включен проектът на законопроект за прокуратурата. Това се случва на фона на продължаващи спорове между управляващи и опозиция за съдбата на институцията, създадена преди четири години в разгара на политическата криза с масовото подслушване, извършвано при управлението на Никола Груевски.

Оставката бе съпроводена със съобщения, че мобилният телефон на Янева е иззет в рамките на на пръв поглед несвързано разследване за изнудване срещу собственик на телевизия и известен бизнесмен.

Спецпрокуратурата в Скопие бе създадена след споразумение между политическите партии с посредничеството на Европейския съюз, а институцията трябваше да разгледа всички случаи от т.нар. бомби - записите, отприщили скандала с подслушванията и публикувани от опозиционния по това време Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) на Заев. Спецпрокуратурата заведе дело, приключило с присъди за бивши представители на македонските власти, сред тях бившият премиер Никола Груевски. Той избяга в Унгария, преди да влезе в затвора. Братовчед му и бивш директор на Службата за сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков също бе осъден по друго обвинение, повдигнато от Специалната прокуратура.

CJO имаше 18 месеца да повдига обвинения и общо пет години за разследване на записите. Първият срок изтече на 30 юни 2017 г. Преди да е приключил и вторият, партиите в парламента не можаха да постигнат мнозинство от две трети, за да решат дали CJO да продължи да съществува като част от прокуратурата в Северна Македония с неограничен мандат. За опозицията част от проблема е личността на Янева, обвинявана от нея, че е пристрастна и действа в полза на властта.

Междувременно сайтът МКД, като се позова на полицейски източници, съобщи, че домът на Янева е бил претърсван няколко часа, а телефонът ѝ е конфискуван. По-късно Генералната прокуратура отрече информацията, но потвърди, че телефонът ѝ е иззет, докато се събира информация заради разследване срещу Боян Йовановски - шеф на телевизия 1ТВ, и бизнесмена Зоран Милевски. Двамата бяха задържани завчера по подозрения за изнудване, приемане на подкупи и пране на пари. Йовановски бе задържан при опит за бягство от страната.

 

Все още няма коментари

Още

ГЕРБ остави кмета на Стамболийски на партийния му пост

19.02.2020

Обновена

5748 13
Държавата няма намерение да поема първите 3 дни на болничните

13.02.2020

619 2
Словашки министър подаде оставка след кръчмарско сбиване снощи

23.01.2020

959 3

Влез или се регистрирай за да коментираш