Медия без
политическа реклама

Джокович спечели исторически финал на "Уимбълдън" срещу Федерер

Сърбинът излезе победител в най-дългия спор за титлата на сингъл в турнира

14 Юли 2019
ЕПА/БГНЕС
Джокович благодари на Господ след спечелването на финала срещу Федерер, който ще се помни дълго от любителите на тениса.

Новак Джокович е победителят от "Сблъсъка на титаните" във финала на "Уимбълдън", след като победи Роджър Федерер със 7:6 (5), 1:6, 7:6 (4), 4:6, 13:12 (3). Това бе и най-дългият финал на сингъл в историята на "Уимбълдън", продължил 5 часа.

Джокович спечели турнира за пети път в кариерата си, като по пътя към триумфа успя да отрази два мачбола на Федерер при 7:8 в петата част. Това е и 16-и трофей от "Големия шлем" за сърбина.

Двубоят ще се запомни не само с това, че в него участваха най-възрастните финалисти - Федерер (37 г.) и Джокович (32 г.), а и с това, че за първи път победителят се определи с "шампионски тайбрек" след 24-ия гейм в петия сет. Така Джокович успя да спечели и трите тайбрека в мача - в първия, третия и петия сет. Сърбинът постига трета победа над Федерер във финал на "Уимбълдън" след 2014 и 2015 г., като вече му води с 26:22 победи. Световният №1 също така спечели четвъртия си пореден финал от "Големия шлем".

Двубоят на централния корт на "Ол Инглънд Клъб" ще се запомни с великолепния тенис демонстриран и от двамата финалисти до самия край. Стигаше се до ситуации, при които дори Джокович аплодираше отиграване на съперника. А Федерер прояви джентълменство, като поиска оспорване на точка, след като сърбинът вече нямаше право на това.

След края на двубоя пък Джокович не пропусна да покаже и чувството си за хумор, като си откъсна стрък от тревата на централния корт и я сдъвка, след което с жест показа, че му е харесала.

 

Още по темата